Így kezelte fejfájását Rettegett Iván

Az első orosz orvosi enciklopédiát IV. Iván cár könyvtárában találták meg a történészek. Írója a cár apjának orvosa volt. A több mint félévezredes gyógymódokból szemezgettünk.

Annyira ragaszkodott Nyikolaj Bulevhez III. Vaszilij, moszkvai nagyfejedelem, hogy amikor egy vadászaton elesett, csak vele volt hajlandó gyógyíttatni magát. A kedvenc orvos csak látszólag érkezett tekervényes úton az uralkodói palotába.

Sok-sok évet töltött Novgorodban, ahol asztrológiával foglalkozott. Olyan mestere lett a témának, hogy később őt kérte fel Gennagyij érsek az egyházi naptár ellenőrzésére, valóban rosszkor ünneplik-e a Húsvétot. A feladat megoldása után az érsek jobb keze lett és idővel az orvostudományba is beásta magát.

Sikeres gyógymódjai III. Vaszilijig vitték. A mindennapi udvari teendőkön túl elkezdte lefordítani az 1492-es német orvosi enciklopédiát. Ebből és saját tapasztalataiból készítette el saját művét.

Rettegett Iván egészségügyi ábécéje az akkor ismert növényeken alapszik, írja az Argumenti i fakti. A gyógynövényeket külön kertben gondozták, ami tele volt például izsóppal, ánizzsal, édesköménnyel és rozmaringgal, szerecsendióval, gyömbérrel.

Petrezselyemmel gyógyították a húgykövet és a menstruációs ciklus fájdalmait, valamint a májat és a gyomrot is vele tisztították. Zúzott formában pedig bőrápolásra használták. A borral kevert káposztalé vizelethajtó. Fejfájáskor pedig mentás forralt ecettel kell a homlokot és a halántékot bekenni és már nyoma sincs a fájdalomnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez