Partra vetett fókabébik Kalifornia partjainál

Rendkívül megnövekedett a partra vetett fiatal oroszlánfókák száma Kaliforniában. A hatóságok szerint idén eddig körülbelül 1000 alultáplált állatot sodort az óceán a szárazföldre, ami több mint négyszerese a korábbi évek átlagának.

A magatehetetlen fókák mentése a Nemzeti Óceán és Légkör Megfigyelő Intézet feladatai közé tartozik, de a megnövekedett munka miatt már nincs elegendő emberük, hogy ezt maximálisan ellássák. A lakosságot arról tájékoztatták, hogy ha egy partra sodort állatot látnak, akkor mindenképpen szóljanak nekik, de könnyen előfordulhat, hogy nem tudnak küldeni senkit. Legalábbis nem egyhamar.

A sikeresen begyűjtött fókáknak az intézet szakszerű ellátást biztosít, hogy vissza lehessen engedni őket az óceánba. Ez azonban nem minden esetben lehetséges, és a kapacitásaik is végesek. Arra már korábban is volt példa, hogy az átlagosnál több fókabébi sodródott a partokra: legutóbb 2013-ban, amikor emiatt az újszülött állatok 70%-a elpusztult. Idén azonban ez az arány még rosszabb lehet.

A jelenlegi helyzet oka valószínűleg az óceán hőmérsékletének magas szintje lehet. Normális esetben a vizet a hűvös szél hűti Kalifornia partjainál, de idén ennek sokkal kisebb a hatása. A fókák fő táplálékforrása, a tintahal, ezért sokkal mélyebbre, vagy a parttól jóval messzebbre költözik. A felnőtt fókáknak így több ideig tart a táplálék felkutatása, és hosszabb időre magukra hagyják a kicsinyeiket, akik maguk indulnak el élelmet keresni. Mivel erre még nem állnak készen, sokszor teljesen legyengülve sodródnak ki a partra.

Az oroszlánfóka az 1970-es évek óta védettnek számít. Azóta nagyon megnövekedett a számuk, és magas a szaporulatuk, ezért a sok elpusztult példány ellenére sem fenyeget az a veszély, hogy megcsappan a számuk.

(Fotó: Flickr)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez