A török hatóságok legbizarrabb televíziós büntetései

Nem a francia Vous les femmes (Ti nők) volt az egyetlen olyan televíziós műsor, amely a török médiahatóságok szerint “megsértette a török társadalom nemzeti és érzelmi értékeit”: több sorozat, videóklip és film került már célkeresztbe a különböző lakossági bejelentések miatt.

2013-ban még 15 000 panasz érkezett a RTÜK-höz ( Török Rádió és Televízió Legfelsőbb Tanácsához), de 2014-re ez a szám már megduplázódott. Leginkább vidékről, a török társadalom vallásos és konzervatív rétegéből érkezett a legtöbb panasz, mivel a feljelentők szerint „illetlen és káros” tartalmakat vetítettek le a török televíziós csatornákon.

Rihanna és Shakira közös videoklipjét a “Can’t Remember to Forget You” az RTÜK„a gyerekekre ártalmas és nevelésüket káros befolyásoló” videónak titulálta, mert szerintük a két énekesnő a felvétel egy részében félmeztelenül fekszik egy ágyban. Nem sokkal később azt a három török zenecsatornát, amely levetítette a felvételt, komoly pénzbírságra ítélte egy ankarai bíróság. Büntetést kapott DJ Calvin Harris „Summer” című klipje is, mivel a hatóságok szerint „a női táncos úgy ugrál és rázza a csípőjét, mintha szexelne”.

Az egyik legtöbb vitát az gerjesztette a török internetezők körében, amikor a Simpson-család című animációs sorozatot levetítő tévécsatorna kapott büntetést. Ennek oka, hogy az egyik részben egy egész cigarettásdoboz tűnt fel, ami a hatóságok szerint „arra buzdította a gyerekeket, hogy dohányozzanak”. Ráadásul nem ez volt az egyetlen eset: egy másik részben Isten létét vonták kétségbe, s ez komoly bírálatokat váltott ki a török vallásos rétegből.

Nem kerülhették el a feljelentéseket a török televíziós műsorok sem, mint „A házastársam jobban tudja” című vetélkedő, ahol különböző török házaspárok mérettetik meg magukat. Az egyik rész azért verte ki a biztosítékot a konzervatívok körében,mert a férj egy másiknak a feleségével táncolt, amivel szerintük “szembe mentek az iszlám tanításával”.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez