Török katonai akció a Kalifátusban Szulejmán sah sírjánál

40 páncélos és 572 török katona sikeres akciót hajtott végre Szíria területén, melyet elfoglalva tartanak a Kalifátus katonái- közölte Davutoglu török miniszterelnök. Az akció célja az volt, hogy Szulejmán sah hamvait és díszes sírhelyét elszállítsák. Szulejmán sah az első török szultán, Oszmán nagyapja volt.

A legendás sírhelyet 40 török katona őrizte ugyanis a sír Törökországhoz tartozott annak ellenére, hogy Szíria területén volt. Hogyan lehetséges ez? Franciaország és Törökország háborút folytatott egymás ellen a terület feletti uralomért az első világháború után. Szíria francia fennhatóság alá került. A háborút lezáró ankarai egyezményben Törökország kikötötte: az első szultán nagyapjának sírja a szíriai sivatagban továbbra is török fennhatóság alatt marad. Nem is volt semmi probléma mindaddig amíg ki nem tört a polgárháború Szíriában 2011-ben. Azóta egyre nagyobb volt a bizonytalanság a sír körül, mert Törökország szembekerült Asszad elnök rendszerével. Aztán múlt júniusban az önjelölt kalifa kikiáltotta az Iszlám államot Szíria és Irak egyes részein. Ezt követően végképp bizonytalanná vált Szulejmán sah sírjának sorsa a szíriai sivatagban. Maga Szulejmán sah is a bizonytalan háborús idők áldozata volt: a mongol hódítók elől menekülve érte a halál a szíriai sivatagban.

001_GR377577
Erdogan elnök nagy becsben tartja az oszmán birodalom örökségét hiszen akkor világhatalmi tényező volt a török szultán. A birodalom csúcspontján Magyarországtól Mekkáig terjedt a szultán hatalma. Ezért a török közmédia kiemelt helyen foglalkozott az eseménnyel, melynek eredményeképp biztonságba helyezték a birodalmat alapító szultán nagyapjának hamvait. Törökország egyébként igyekszik távol tartani magát a Kalifátus körüli harcoktól, mert semmiképp sem akarja, hogy azok átterjedjenek a határokon hiszen Szíriát szabályosan romba döntötte az a polgárháború, mely 2011 óta ott folyik, és ahol olyan káosz alakult ki, hogy még egy ősi sírhely sincs biztonságban Törökország határai mentén.

foto: AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez