Nőrabló udvarlók Kirgizisztánban

A házasságok körülbelül fele még mindig kapcsolódik valahogyan a menyasszonyszöktetés hagyományához Kirgizisztánban. Ami viszont nálunk már csak jópofa játék, az Közép-Ázsiában sokszor nemi erőszakot jelent, és az áldozatok még csak segítséget sem nagyon tudnak kérni.

Bár már nem kevés erőfeszítést tettek Kirgizisztánban, hogy az erőszakos menyasszonyszöktetéseket visszaszorítsák, mindez még mindig nem vezetett eredményre. A Kyz Korgon Intézet felmérései szerint 2012 óta naponta 32 ilyen eset történik az országban, amelyből hat erőszakkal végződik. A magas számok ellenére alig néhányan (hétszázból egy) fordulnak a bírósághoz. 1500 esetből jó, ha egyben hoznak döntést.

A jelenségre legutóbb Lucio Valerio Sarandrea, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) egyik kirgizisztáni munkatársa hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, mennyire hiányoznak a jogi keretek a menyasszonyszöktetés felszámolására. Szerinte mindenekelőtt nevén kellene nevezni a dolgot az erőszak, a kínzás, vagy az öngyilkosság kategóriáihoz hasonlóan.

A timesca.com hírportálon megjelent cikkében röviden ismerteti a mai menyasszonyszöktetést: Szokás szerint közterületről viszik el a kiszemelt nőt a leendő férj házába, ahol legjobb esetben csak a nőrokonok győzködését kell végighallgatnia, hogy mennyire jó ember is a vőlegény, rosszabb esetben viszont akár meg is erőszakolhatják.

Mindezt egy Roza nevű nő történetével illusztrálta: A lányt először 19 évesen rabolták el, a vőlegény rokonai ugyan teával és étellel kedveskedtek neki, később viszont sírásba és jajveszékelésbe csapott a kommendálás. Végül egy hosszú éjszaka után hazaengedték a családjához, ahol azonban nem örültek, mondván szörnyen szégyenteljes helyzetbe hozta őket az akaratos lány. Másodszor, huszonhárom évesen megerőszakolták. Bár ma már boldog házasságban él szabadon választott férjével, a lelki sebek soha nem gyógyulnak be teljesen.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez