Az USA újabb terrorszervezetet vett fel a listájára

Terrorszervezetnek nyilvánította az Egyesült Államok a Sínai-félszigeten működő, Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű egyiptomi szélsőséges csoportot.

Az amerikai külügyminisztérium szerdai közlése szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz is közelálló iszlamista szerveződésről van szó, amely több véres támadásért felelős.

Az Anszár Beit al-Makdisz neve februárban vált ismertté szélesebb körben, miután merényletet követett el egy dél-koreai turistákat szállító busz ellen; a támadásnak négy halálos áldozata volt. Az amerikai tárca nyolc másik esetet is e csoport nevéhez köt, köztük a Mohamed Ibráhim egyiptomi belügyminiszter elleni pokolgépes támadást (amelyet a miniszter túlélt), egy gázvezeték felrobbantását és egy katonai helikopter elleni támadást.

A terrorszervezetté nyilvánítás automatikusan azt jelenti, hogy a csoporthoz köthető bankszámlákat és vagyontárgyakat zárolják az Egyesült Államokban. Továbbá ezentúl bűncselekménynek számít a szervezet bármilyen formájú támogatása, illetve a vele folytatott együttműködés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez