Visszafelé sült el az FDA öngyilkosságtól elterelő figyelmeztetése


Az amerikai gyógyszerhatóság tíz éve kezdett el figyelmeztető címkéket rakni a fiataloknak szánt antidepresszánsokra, az öngyilkossági kísérletek kockázatára hívva fel a figyelmet.

Az FDA-nél azt akarták elérni, hogy a fiatalok ne szedjék feleslegesen a kedélyjavító szereket, de az adatok azt mutatják, a terv visszafelé sült el – írta a Daily Beast. Az eltelt egy évtized alatt ugyanis 22 százalékkal nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik pszichiátriai gyógyszerek túladagolása miatt kerültek orvoshoz, míg az öngyilkossági kísérletek száma a 18-29 éves korosztályban majdnem negyven százalékkal nőtt.
Közben pedig az antidepresszánsok használata a fiatalok körében 31 százalékkal csökkent a Harvard egyetem kutatóinak felmérése szerint. A kutatók szerint az úgynevezett “fekete dobozos” figyelmeztetés elijesztette az orvosokat attól, hogy gyógyszerekkel kezeljék a depressziótól szenvedő fiatalokat, és ennek köszönhető az öngyilkossági kísérletek számának emelkedése.
A Daily Beast cikke ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy Kanadában is hasonló eredményeket hoztak a kedélyjavító gyógyszerekre felrakott figyelmeztetések. A kanadai szövetségi egészségügyi minisztérium 2004-ben kezdte el felhívni a figyelmet az öngyilkosságok és a gyógyszerek kapcsolatára. Négy évvel később az öngyilkosságok száma 25 százalékkal nőtt, miközben tíz százalékkal csökkent az orvosi segítséget kérő fiatalok száma, az antidepresszánsok használata pedig 14 százalékkal csökkent.
Az FDA a Harvard kutatásával kapcsolatban kijelentette, hogy továbbra is kiállnak amellett, hogy a “fekete dobozos” figyelmeztetés jó és hasznos ötlet. A hatóság közlése szerint nem akarták eltántorítania az antidepresszánsok használatától azokat, akiknek valóban szükségük van rá, és igyekeztek úgy megfogalmazni a figyelmeztető szöveget, hogy abban felhívják a figyelmet arra is, hogy a depresszió súlyos betegség, ami önmagában komoly öngyilkossági kockázatot hordoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez