Tizenhárom év után újra Világkereskedelmi Központ New Yorkban

Több mint 13 évvel  eredeti tornyainak 2001. szeptember 11-én történt lerombolása után újranyitott a New York-i Világkereskedelmi Központ. Egy kiadóvállalat alkalmazottjai már meg is kezdték a beköltözést az új, 104 szintes toronyba, amely ma az Egyesült Államok legmagasabb épülete.

A World Trade Center iketrornyainak leomlása az új évezred, és sokak szerint az új világrend, a terror és a terror elleni háború sziombóluma lett. A világ bizonyosan nem olyan, mint amilyen 2001 szeptember tizenegyedike előtt volt. New York sem az. Az egykori tornyok helyén sokáig csak a ground zero volt – rom és emlékhely. Most viszont ott magasodik Amerika legmagasabb – 541 méter magas – felhőkarcolója. Lábban mérve az érték szimbolikus 1776, az amerikai függetlenség évére melékeztet. Az építkezés nyolc évig tartott, és több, mint 3,8 milliárd dollárba – majdnem ezer milliárd forintba került. Az építés során igyekeztek a huszonegyedik század követleményeinek megfelelni. Az épület jelentős részben zöld energiát használ, és abból is sokkal kevesebbet, mint elődje. És nem utolsó sorban, akár egy repülőgépes támadást is átvészelne.

A legbiztonságosabb A osztályú irodaépület nem csak Amerikában, hanem az egész világon.” A biztonsági rendszer kialakításában együtt dolgoztnuk az FBI-jal, a Nemzetbiztonsági Hivatallal, az állami rendőrséggel, és a NYPD-tel”. – mondta a Kikötői Hatóság szóvivője. Ők maguk is az új irodaházba költöznek majd. A komplexumhoz tartozik még az emlékhely, ami a két egykori felhőkarocló helyét jelzi, és egy hamarosan megnyíló kilátóterasz is. Az épület alapterületének eddig 60%-át sikerült előre kiadni. Az első bérlő a Condé Nast kiadóvállalat. Ők a 104 emeletből a 20-tól a 44-ig foglaják majd el az irodákat. Összesen 1200 dolgozójuk kerül majd ide. “Úgy érzem, nagy nap ez a mai New York belvárosának. Újra dolgozókkal telik meg ez a tér, akik naponta járnak ide , ebédelnek, buliznak, futnak a dolgaik után. Újra megtelik a környék életerővel – mondta az irodákat értékesítő Cushman and Wakefield szóvivője, Tara Stacom. A One World Trade Center várhatóan jövő év elején telik meg teljesen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez