Egyesült Államok megfigyeli Észak-Koreát

Az Egyesült Államok szoros figyelemmel kíséri Észak-Korea nukleáris tevékenységét – közölte a Fehér Ház az után, hogy a kommunista állam egyik legfontosabb nukleáris létesítményében megfigyelt fokozódó tevékenységről számolt be Dél-Korea, és kínai illetékesek egyetértettek Szöullal abban: komoly a veszély, hogy Phenjan újabb atomrobbantást hajt végre.

 Barack Obama négy országot érintő ázsiai útjának kezdetén, kedden az elnök szóvivője hangsúlyozta: Észak-Korea részéről megszokott a provokáció, az Egyesült Államok pedig folyamatosan észben tartja annak lehetőségét, hogy ilyen cselekmények történnek. Jay Carney útban Ázsiába az elnöki gépen emlékeztetett arra, hogy Phenjan nukleáris tevékenységének fokozódása több egyezménnyel is szembemegy.

“Sajnos (az észak-koreaiak) sokszor megtették ezt” – fűzte hozzá, majd úgy fogalmazott, szoros figyelemmel kísérik az eseményeket.

A dél-koreai nemzetvédelmi minisztérium kedden közölte, hogy az ország hadserege jelentős aktivitást észlelt a Tungcsang-ri létesítmény területén és annak körzetében, ami újabb kísérleti atomrobbantás előkészítésére utalhat. A nap folyamán kínai illetékesek is úgy fogalmaztak, komoly a veszélye annak, hogy Phenjan újabb robbantást hajt végre.

A Johns Hopkins amerikai egyetem koreai politikával foglalkozó intézete közölte, hogy március és április 19. között készült műholdfelvételek valóban fokozódó tevékenységről árulkodnak a létesítményben. Az aktivitás szintje azonban nem éri el a korábbi kísérleti atomrobbantások esetében tapasztalt mértéket. Az intézet szerint tehát az előkészületek megkezdéséről lehet szó, de az is előfordulhat, hogy a hosszú tél utáni karbantartási műveleteket végzik.

Barack Obama pénteken érkezik Dél-Koreába. Phenjan hétfőn élesen bírálta és veszélyes lépésnek nevezte az amerikai elnök látogatását, amely szerinte a feszültség növekedéséhez vezethet a Koreai-félszigeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez