Egy cowboytól hangos az Egyesült Államok

Pár hét alatt törvényszegő marhatenyésztőből a szövetségi kormány túlkapásai ellen harcoló népi hőssé, a konzervartív megmondóemberek és republikánus politikus kedvencévé vált , akivel teli volt az amerikai sajtó. Majd megosztotta a feketékkel kapcsolatos gondolatait, és hirtelen fejvesztve kezdtek el menekülni tőle nagypolitikai támogatói. Mert azok nagyon rasszistának hallatszottak.

A szövetségi kormányt az elmúlt években egyre nagyobb és nagyobb gyanakvással figyelő konzervatív sajtóban szinte egyik pillanatról a másikra vált hőssé Clive Bundy, a nevadai marhapásztor, miután elkobozta állatait a szövetségi földhivatal, mert szövetségi földeken legeltette marháit, és ezért nem fizetett. A 68 éves cowboy története jól illeszkedett a kedvenc témájukba: egy földtulajdonos, aki ellenáll a szövetségi kormány túlkapásaival szemben – és mindezt lóháton, cowboykalapban, hatalmas amerikai zászlót lengetve a vadnyugati háttér előtt.
Ügye hamar az egész nemzet figyelmét felkeltett, és az egész országból érkeztek állig felfegyverkezett kormányellenes támogatók, hogy megvédjék farmját “a mindenbe beleszóló, az államok jogai sárba tipró” Washingtontól. Szinte bérelt helye lett a Fox News műsoraiban, és több republikánus politikus is teljes mellszélességgel kezdte el támogatni ügyét. Mindezt annak ellenére, hogy igazából egy törvényszegő marhatenyésztőről van szó, aki húsz éve legelteti állatait engedély nélkül közterületen, és már egymillió dollárral tartozik az amerikai államnak, és több bíróság is bűnösnek mondta ki emiatt. Bundy azzal védekezett, hogy nem ismeri el az amerikai kormányt, (de lengeti az amerikai lobogót), szerinte a terület Nevadáé (egyébként a földet a kormány pénzért vette meg még 1848-ban).
Aztán a héten az őt támogató politikusok és az országos sajtó konzervatív megmondóembereinek legnagyobb rémületére a lehető legkényesebb témában sikerült rendkívül szerencsétlen módon megnyilatkoznia: a feketékkel kapcsolatban. Akiket a 68 éves cowboy az ő gyerekkorában teljesen elfogadott, de a mostani politikai közbeszédben az egyik leginkább tiltott szóval illetett: negro. Olyanokat mondott, hogy lehet, jobban éltek rabszolgaként, gyapotot szedve.
Kijelentése – amelyet egy kis hallgatóság előtt elmondott beszédében tett, a New York Times riporterének köszönhetően lett ismert az egész országban – bombaként robbant. Az őt támogató republikánus politikusok egymás után igyekeztek minél gyorsabb elhatárolódni tőle a rasszista felhangokkal teli nyilatkozatát követően, és leghangosabb támogatója, a Fox News megmondóembere Sean Hannity is “több mint visszataszítónak” és “több mint elítélendőnek” nevezte gondolatait – és hirtelen Bundy jelenléte szinte a nullára csökkent a konzervatív hírtelevízióban.
Persze nagyon is lehet, hogy Bundy nem fajgyűlölő, csak buta és tudatlan, de amikor már ki kell állni a kamerák elé, és ki kell jelentenie, hogy “nem vagyok rasszista”, az már bőven elég ahhoz, hogy egy választásokra készülő politikus se akarjon a közelében maradni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez