Obama: Az emberiség képtelen megszabadulni legsötétebb ösztöneitől

Az emberiség a borzalmas történelmi eseményekre való emlékezéssel a jövőjét is védi – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Steven Spielberg amerikai filmrendező által létrehozott Soá Vizuális Történelmi Alapítvány fennállásának 20. évfordulója alkalmából szerda este Los Angelesben megrendezett gálaesten.

Az amerikaiaknak kötelességük “felemelni a szavukat azon retorika ellen, amely fenyegeti a zsidók hazájának létét, valamint fenntartani az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt” – mondta az elnök.

A szíriai pusztító polgárháború, a nigériai gyilkosságok és emberrablások, a sok törzsi konfliktus, az ukrán válság mind azt bizonyítja, hogy bár már több évtized telt el a holokauszt óta, “az ember még mindig nem tudott megszabadulni legsötétebb ösztöneitől” – jelentette ki, külön kiemelve a több mint kétszáz nigériai diáklány elrablását iszlám szélsőségesek által.
Riasztónak nevezte Obama korunk sokasodó antiszemita cselekményeit, egyebek között azt, hogy Kelet-Ukrajnában a zsidók regisztrálását követelő röpiratokat terjesztettek nemrég. “A mai tragédiák egyike sem érheti el a holokauszt borzalmát, de ügyelnünk kell rá, hogy ne lankadjon a figyelmünk” – mondta.

Spielberg alapítványa videovallomásokat gyűjt a holokauszt és más népirtások túlélőitől és szemtanúitól. Obama a gálaesten megkapta az alapítvány kitüntetését, Az Emberiség Nagykövete címet. Az eseményen fellépett Bruce Springsteen rockzenész és Conan O’Brien humorista. Obama asztalánál kapott helyet Spielberg, Barbra Streisand színésznő és a Spielberg rendezte Schindler listájának főszereplője, Liam Neeson.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez