A meleg bélyeget viszik, mint a cukrot

Tömegek állnak sorban San Francisco egyik postája előtt, hogy az elsők között vehessék meg a Harvey Milk egykori meleg politikust és aktivistát ábrázoló bélyeget.

Hosszú sorok kígyóznak San Francisco egyik negyede, Castro postahivatal előtt. Az emberek azt a bélyeget szeretnék megvenni, amely Harvey Milket ábrázolja. Az Amerikai Egyesült Államok első politikusa, aki nyíltan vállalta homoszexualitását és melegjogi aktivistaként vált ismertté, csütörtökön ünnepelte volna 84. születésnapját. A politikus 1969-től haláláig élt és dolgozott a Castro Streeten, ezért a környéken a szokásosnál is több tisztelője van. Ez az oka annak, hogy a negyedben élők hajlandóak akár sorban is állni a Milk fekete-fehér portréjával ellátott bélyegért. A csütörtöki nyitásra 6500 darabot rendelt belőle a postahivatal, és a bélyegek délre el is fogytak. Az egyik alkalmazott, Yolanda Layoc szerint utoljára akkor volt ekkora vásárlási láz, amikor Elvis Presley portréja szerepelt egy bélyegen.

A kitüntető figyelem oka az, hogy a Harvey Milk – bélyeg megjelenését a Fehér Ház jelentette be, ami szimbolikus jelentéssel bír. A tény, hogy a szövetségi kormány engedélyével a nyíltan homoszexuális politikus képe rákerülhetett egy hivatalos forgalomba kerülő bélyegre, sokak számára azt jelenti, hogy a melegjogi mozgalmakat elfogadják és tolerálják.

Harvey Milk az egyik legismertebb nyíltan meleg amerikai politikus és melegjogi aktivista, a San Francisco-i képviselőtestület tagja volt. Munkássága nagy hatást gyakorolt a meleg mozgalomra nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon. A politikus erőszakos halált halt 48 éves korában, amikor egy kollégája meggyilkolta, emiatt a „melegmozgalom mártírja”-ként szokták emlegetni. A nevét több közterület is viseli San Franciscóban, ezek közül a leghíresebb a Harvey Milk Plaza, amelyen az év minden napján óriási szivárvány zászló lobog. A politikus életéről több színpadi produkció és film készült. Utóbbiak közül a legismertebb a 2008-as Milk című nagyjátékfilm, amelynek Gus van Sant volt a rendezője, a címszerepet pedig Sean Penn alakította. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, amelyek közül a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó elismeréseket el is nyerték az alkotók.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez