Ikerpárt vizsgál a NASA, egyiküket a Földön, a másikat az űrben

Miközben Scott Kelly űrhajós egy évre beköltözik a Nemzetközi Űrállomásra, testvére, Mark Kelly a Földön fog részt venni azonos orvosi tesztekben, hogy jobban feltárják a hosszú távú súlytalanság hatásait az emberi szervezetre.

Az 50 éves Scott Kelly amerikai űrhajós esetében rekordhosszúságú időt, egy teljes évet fog eltölteni jövő márciustól a Nemzetközi Űrállomáson az orosz Mihail Kornyienko társaságában. Hét hónap az eddigi a leghosszabb idő, amelyet amerikai űrhajós a világűrben töltött, ám orosz űrhajós már a kilencvenes évek közepén felállította minden idők leghosszabb, 14 hónapos űrtartózkodását.

Scott Kelly tudatában van annak, mire vállalkozott, 2010-11-ben már öt hónapot dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson.

A Kelly-testvérek tudományos ajándékot jelentenek. Nemcsak ezért, mert genetikailag azonosak, hanem azért is, mert egyikük űrhajós, a másik volt űrhajós. Így nagyon hasonló életútjuk volt. Ha Scott útja befejeződik, négy űrmisszió keretében 540 napot töltött a világűrben. Mark csak 54 napot, ami tízszeres különbség – hangoztatta Craig Kundrot, a NASA emberi élettani tudományos kutatási programjának helyettes vezetője a Houstoni Johnson Űrközpontban.

A NASA tíz javaslatot választott ki az ikerkutatásra: vizsgálják például, hogy miként hat a súlytalanság az immunrendszerre, a gyomor baktérium-összetételére, a reakciós időre, a folyadékháztartásra, a látásra, valamint DNS- és RNS-kutatás végeznek. A programra a NASA 1,5 millió dollárt biztosít három éven át.

A program célja, hogy megállapítsák, milyen fizikai kihívásokat kell az embernek leküzdenie, mielőtt űrhajósok indulnak a Marsra vagy azon túl. Az amerikai-orosz páros Kazahsztánból egy orosz űrrakéta fedélzetén indul az űrállomásra, és egy orosz űrkapszula segítségével tér vissza.

A program földi részében részt vevő ikertestvér, Mark Scott azt követően hagyta ott a NASA-t, hogy feleségét, Gabrielle Gifford kongresszusi képviselőt egy ámokfutó majdnem megölte 2011-ben, miközben az űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson dolgozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez