Az amerikaik igenis hisznek a tudományban

Nem csak a liberális demokraták, hanem a tudománnyal szemben általában – európai szemmel nézve érthetetlenül – finoman fogalmazva is szkeptikusnak gondolt konzervatív republikánusok – ha nem számítjuk közéjük a Teadélutános mozgalom szélsőségesen jobboldali tagjait. Mert ők aztán tényleg nem hisznek a tudósoknak.

A Mother Jones magazin számolt be egy meglepő eredményeket hozott felmérésről, amelyet egy New Hampshire-i egyetem készített, és amely azt vizsgálta, a különböző politikai irányultságú emberek mennyire hiszik el, amit a tudósok mondanak a környezeti kérdésekről. Miután – főleg a klímaváltozás kapcsán – az amerikai közbeszédben a “hiszek-e a tudományban kérdés” teljesen átpolitizálttá vált, az ember azt várná, hogy a jobb és a bal oldalon egészen más eredmények lesznek: a republikánusok elutasítóak, a demokraták pedig elfogadóbbak a tudománnyal szemben.

A felmérés eredménye azonban még a készítőket is meglepte. Mint kiderült, a demokraták, függetlenek és tradicionális republikánusok mind a tudomány eredményeit fogadják el inkább. Persze a demokraták közt még így is többen voltak a tudósok véleményére hallgatnak (83%), mint a függetlenek (63%) és a republikánusok (61%). Ami igazán meglepő volt, hogy a Republikánus Párton belüli “jobboldali ellenzéket” képviselő, szélsőkonzervatív Teadélutános mozgalom tagjai milyen nagy arányban nem hisznek a tudósoknak: mindössze 28 százalék állította azt, hogy elfogadják a tudomány érveit, és 43 % közölte, hogy nem hisznek a tudomány érveiben. Ez utóbbi szám egyébként a demokratáknál egy százalék volt, a függetleneknél 13 a “sima” republikánusoknál pedig 15.

A felmérést készítő Lawrence Hamilton szerint a tudományba vetett hit gyengülése a szélsőjobboldalon a klímaváltozás kapcsán kibontakozott politikai vitának köszönhető, amely nem cska a globális felmelegedéssel kapcsolatban gyengítette meg a tudományt, hanem azon keresztül általános “hitvesztést” okozott a főleg a teadélutánosokhoz köthető konzervatívok körében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez