Szülők irányítják a távolból a tinik okosautóját*

Távirányítású okosautót használhatnak mostantól azok a szülők, akik aggódnak a gyermekeik biztonsága miatt. A Ford új fejlesztésének köszönhetően a távolból nemcsak a sebességet szabályozhatják, de még azt is, hogy milyen zenét hallgathatnak vezetés közben a tinisofőrök.

Az Arizona Diamondbacks legendás baseball játékosa, Luis Gonzalez évek óta félt attól a naptól, amikor a gyerekei jogosítványt szereznek. A sportoló hármasikrei a napokban töltötték be a 16. életévüket, vagyis az amerikai törvények értelmében jogosítványt szerezhetnek. Gonzalez nemcsak attól fél, hogy a gyerekei nem elég gyakorlott vezetők, hanem attól is, hogy az utakon túl sokan szabálytalankodnak, emiatt nagyon sok tizenéves sofőr veszti életét. Az aggódó szülőknek – így Gonzaleznek is – megoldást jelenthet a Ford legújabb fejlesztése, a McKey. A rendszer távirányítással szabályozható okosautóvá alakítja a cég által gyártott modelleket. A szülők a távolból is beállíthatják és ellenőrizhetik, milyen sebességgel haladhat az autó, amit tinédzser gyermekük vezet. Arra is van lehetőség, hogy a szülők meghatározzák, milyen zenét hallgathatnak a tinik vezetés közben. A McKey egyik szolgáltatása blokkolja a veszélyesnek minősített a rádióállomásokat. Ezek között van metal, hip-hop és humor tematikájú rádió is, amelyek elvonhatják a vezetők figyelmét. A rendszer arra is figyel, hogy a tinisofőr bekötötte-e a biztonsági övét. Félpercenként figyelmezteti a vezetőt, és elnémítja a hangszórókat mindaddig, amíg a sofőr nem pótolja a hiányosságot. A McKey arra is képes, hogy a letiltsa a tinisofőr mobiltelefonjára érkező bejövő hívásokat és sms-eket, hogy azok se vonják el a figyelmét vezetés közben.
Luis Gonzalez három gyereke Ford modelleket kapott a 16. születésnapjára. Az F150, az Escape és a Focus természetesen már rendelkezik a McKey rendszerrel. A legendás baseball játékos a cég mellé állt, és részt vesz az új fejlesztés népszerűsítésében.

– Nagyobb tudatossággal és képzéssel, valamint az új Ford-modellekbe szerelhető McKey biztonsági technológiával életeket menthetünk, és segíthetünk abban, hogy minél több tinédzser érjen haza épségben – nyilatkozta Luiz Gonzalez.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez