Ingyen tanulni a Harvardon – miért ne?

Bármennyire hihetetlen, Amerikában számos helyen lehet tandíj és diákhitel nélkül főiskolára vagy egyetemre járni. A Harvard és a Yale is köztük van….

 Néhány új elképzelés szerint két vagy négy évre megérné ingyenessé tenni az összes főiskolai képzést az Amerikai Egyesült Államok teljes területén. Az első hallásra merésznek tűnő ötletről egyes szakértők úgy vélik, hogy ez nemcsak fantazmagória, hiszen néhány éven belül minden amerikai iskolában megszűnhet a tandíj intézménye. Amíg azonban ez nem következik be, érdemes kicsit körülnézni, ugyanis az USA területén már most is jócskán találunk olyan intézményeket, amelyekben tandíj nélkül lehet tanulni, vagyis a fiataloknak és szüleiknek nem kell belerokkanniuk a diákhitel visszafizetésébe.

Kentucky államban az Alice LLoyd Főiskola és a Berea Főiskola például olyan programot kínál a diákoknak, amelynek keretében ledolgozhatják a tandíjuk összegét. Hasonló program működik a nevadai Deep Springs Főiskolán, amelynek hallgatóit az intézmény farmján foglalkoztatják az ingyenes oktatásért cserébe.

Más településeken a helyi fiatalokat díjazzák, ha jól tanulnak. Az oklahomai Tulsa megyében minden középiskolás, aki átlagban „C” – vagyis közepes – eredmény t ér el az érettségin, teljes tandíjmentességet kap a helyi főiskolán. A fiatalokat így akarják otthon tartani. Az arkansasi El Dorado Középiskola végzős hallgatóinak egy bőkezű olajtársaság fizeti a főiskolai vagy egyetemi tandíját. Néhány névtelen adományozó pedig a Michigan állambeli Kalamazoo fiataljainak segít, de csak abban az esetben, ha az óvodát, az általános és középiskolát a városban végzik el, majd az államban maradnak továbbtanulni valamelyik felsőoktatási intézményben.

A fegyveres testületek is meghálálják, ha valaki az ő iskoláikat választja. Az amerikai hadsereg, a haditengerészet, a parti őrség és a tengeri kereskedelmi akadémiák nem kérnek tandíjat a hallgatóktól, ha a fiatalokat besorozhatják. A New York-i Városi Egyetem pedig a tanári szakokon tanuló diákok tandíját engedi el, ha a diploma megszerzése után legalább két évig a metropolisz állami iskoláiban tanítanak.

Amerikában a tehetségeket megbecsülik, és sok helyen tandíjmentességgel támogatják. A Curtis Zenei Intézet ingyen oktatja azokat a diákokat, akik átmennek a felvételi vizsgán, míg a Webb Intézet tárt karokkal várja a jövő legígéretesebb mérnökeit.

A New York-i Macaulay Honors Főiskola nagyon kemény feltételeket szab azoknak, akik ingyen tanulnának náluk, de akik kitűnővel érettségiznek, jó eséllyel indulnak a tandíjmentességért. Máshol kizárólag a vallás számít: a Barclay Főiskola csak egy az amerikai felekezeti iskolák közül, ahol nincs tandíj.

Még a leghíresebb, legnagyobb presztízsű egyetemekre is be lehet jutni ingyen, hiszen ösztöndíjprogramokkal és más megoldásokkal segítik a nem elég gazdag fiatalokat. A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) az évi 75 000, a Harvard és a Yale a 65 000, a Columbia, a Cornell, a Stanford, a Duke, a Brown és a Texas A&M pedig az évi 60 000 dollárt vagy annál kevesebbet kereső szülők tehetséges gyerekeinek engedi el a tandíjat, ha megfelelnek a kritériumoknak.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez