Nem tudja kirakni a házából az Airbnb-vendéget

 A kaliforniai törvények miatt nem tud megszabadulni a vendégétől egy nő, aki a szálláshelyeket közvetítő Airbnb közösségi oldalon keresztül adta ki a házikóját Palm Springsben.

Magyarországon is jól ismert az Airbnb nevű, szálláshelyeket közvetítő közösségi oldal, amelynek a működése roppant egyszerű. Az oldalra bárki feltöltheti a saját lakása, háza vagy nyaralója adatait és fotóit, és azok a turisták, akik nem drága szállodában akarnak lakni, válogathatnak a magánszállások között. A szervezést és a pénzügyi részt az ingatlan bérbeadója és a vendég egymás között rendezi, az Airbnb pedig jutalékot kap. A rendszer világszerte remekül működik, hiszen manapság már 600 ezer hirdetés található rajta csaknem 200 országból. A bizalmi viszonyon alapuló lakáskiadás-bérlés azonban nem mindenkinél működik maradéktalanul jól…
Egy San Francisco- i nő például nem tud megszabadulni a vendégétől, akinek az Airbnb segítségével adta ki az ingatlanját. A fiatal nő, Cory Tschogl tavaly a családja segítségével vásárolt és újított fel egy picike nyaralót Palm Springs-ben, Kalifornia államban, hogy kiegészítse a fizetését és néha meglátogathassa a közelben élő édesapját. A vak és gyengénlátó páciensekkel foglalkozó terapeuta a hirdetést feltette a szálláskereső közösségi oldalra, és hónapokig minden simán is ment. A bajok akkor kezdődtek, amikor egy férfi – akit Maksym néven emleget –lecsapott az egyszobás házikóra, amelyet lefoglalta a május 25. és július 8. közötti időszakra. A férfi 30 nap bérleti díját előre kifizette a nőnek, de az első hónapban állandóan panaszkodott. Többek között azt mondta, hogy a csapból jövő víz zavaros, illetve, hogy nem teszik neki a kapu a bejáratnál. A békesség kedvéért a nő inkább belement, hogy visszaadja az első 30 nap bérleti díját, és úgy döntött, hogy csak a fennmaradó 14 napra kéri el a pénzt. A 44.napon azonban jött a feketeleves, ugyanis a vendég nem volt hajlandó kifizetni még azt a két hetet sem, sőt a házat sem akarta elhagyni. A tulajdonos ekkor azzal fenyegette meg, hogy ha nem távozik 24 órán belül, akkor kikapcsolja az áramot. A férfi ellentámadásba lendült, és kijelentette, hogy ha Cory ezt meg meri tenni, azzal napi 7000 dolláros kárt okoz neki, hiszen lehetetlenné teszi, hogy otthonról, számítógépről végezze a munkáját. Maskym mindezt még azzal is megfejelte, hogy kijelentette: amikor a bátyja meglátogatta, ivott a csapvízből, amitől megbetegedett és kórházba került. Az Airbnb-vendég szerint a tulajdonos megfenyegette és megzsarolta őt, gondatlanul és felelőtlenül viselkedett, illetve megszegte a szerződést. A férfi kártérítést követel a nőtől, és nemcsak a testvéri kórházi számláit, de még egy 3800 dolláros kávéfőző árát is beleszámolta abba az összegbe, ami szerinte megilleti őt. És a pofátlan lakó továbbra sem hajlandó elhagyni a házat…
Cory Tschogl először segítséget kért az Airbnb-től, de sem a leveleire, sem a telefonhívásaira nem kapott választ a cégtől. A kétségbeesett nő végül ügyvédet fogadott, aki azzal kezdte, hogy több ezer dollárba fog kerülni és 3-6 hónapig is eltarthat, amíg megszabadulnak az illetéktelen lakótól. A fiatal nő ugyanis szinte teljesen tehetetlen, mert a kaliforniai törvények nem neki, hanem a bérlőnek kedveznek. Az ottani szabályozás szerint ugyanis ha a bérlő 30 napot már az ingatlanban töltött, akkor jogai vannak. A tulajdonos csak annyit tehet, hogy először 3 napos felszólítást ad a ház kiürítésére, majd egy 30 napos felszólítással próbálkozhat. Ha nem történik semmi, hónapokig várhat, hogy visszakaphassa a tulajdonát. Maksym pedig addig ingyen élheti világát a Palm Springs-i házikóban….
A szövetségi államokban más és más jogok illetik meg a lakásbérlőket. Nem árt tudni, hogy Kaliforniához hasonlóan egyebek mellett New York állam törvényei is a bérlőknek kedveznek, ha 30 napnál többet töltöttek az ingatlanban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez