Bajban Hollywood: az argentin válság nem tesz jót a filmiparnak

A hollywood-i stúdiók az elmúlt két évben nem tudták kivonni több milliónyi profitjukat Argentínából az ott tomboló pénzügyi válság miatt.

Az országban az összes jelenlévő amerikai vállalatot érinti a válság, de legfőképpen a szórakoztató iparban okoz súlyos problémákat, hiszen a Latin-Amerikában Argentína az egyik legnagyobb piaca a filmiparnak. Ám a stúdiók a válság ellenére folyamatosan mutatják be az új filmeket az országban, mivel Argentína amolyan “ízlésmérő” számukra. A BoxOfficeMojo.com internetes oldal szerint a Transformers negyedik része 5,4 millió dollár, az X-Men egyik legújabb része pedig 4,8 millió dollár bevételt hozott.

A probléma leginkább az ország leértékelt valutájával kapcsolatos. Az argentin kormány nem akarja átváltani a pesót dollárra, mert akkor be kellene ismernie, hogy a hivatalos árfolyam sokkal magasabb, mint a pesó jelenlegi értéke. A leértékelést leginkább az elszálló infláció okozta, valamint megcsappantak az ország devizatartalékai is. Ezért az országban elrendelték, hogy az amerikai vállalatok által termelt profitot Argentínában kell visszaforgatni. Az amerikai stúdiók ezért különféle pénzügyi megoldásokhoz folyamodtak, hogy ki tudják vonni a profitot az országból. Mások pedig helyi televíziós és filmet produkciókat támogatnak.

Az Amerikai Filmszövetség szóvivője közölte, hogy tudja, hogy milyen problémájuk van a latin-amerikai országban üzleti tevékenységet folytató külföldi cégeknek, de mást kommentárt nem fűzött hozzá. Argentínában 13 éven belül ez már a második pénzügyi válság.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez