Ezért nem emlékszünk a nevekre

Ha már érezte rosszul magát amiatt, hogy nem emlékezett valaki nevére, aki csak pár pillanattal korábban mutatkozott be, ne szégyellje magát annyira. Az agy tehet róla.

Nem az Öné, hanem mindenkié, úgy általában, hiszen szinte mindenki ismeri az érzést, amikor egy összejövetelen történt bemutatkozáskor már majdnem rögtön a név elhangzása után már nem is emlékszik arra, milyen nevet is hallott. Az Atlantic magazin szakértők megkérdezésével készített összeállítást arról, hogy minek köszönhető ez.

Amikor egyszerre több ismeretlen embernek is be kell mutatkozni, az agy “izgulni kezd, mint egy kilencéves egy tehetségkutatón”, és az ember csak azzal van elfoglalva, hogy a saját nevét ki tudja mondani. Az agy számára ez olyan stresszes feladat, hogy képtelen megbirkózni a két feladattal, és arra már nem jut agykapacitás, hogy a neveket megjegyezze.

Az is benne van, hogy a bemutatkozó ember neve annyira nem is nagyon fontos a számára. Az érdeklődés ugyanis komoly hatással van az emlékezésre. Richard Harris, a Kansas State University pszichológia professzora elmondta: néhány társaságkedvelő ember, akik az átlagánál jobban érdeklődnek az emberek után, könnyebben jegyzik meg az újonnan hangzott neveket is.

A rövid és a hosszú távú memória szintén hatással van a nevek gyors elfelejtésébe. Paul Reber pszichológia professzora (Northwestern University) elmondása szerint a bemutatkozáskor hallott nevek a rövidtávú memóriába kerülnek, ahonnan azonban gyorsan ki is dobja az agy az információkat. Ahhoz, hogy a név megragadjon, a hosszú távú memóriába kell áttenni.

A végső pont pedig annyi, hogy a nevek igazából feleslegesek, nem mondanak semmi magáról az emberről, személyiségéről, arról, hogy ki is ő valójában. Mindenkivel megtörtént már, hogy egy csomó dolgot tud mondani valakiről, lehet mondani, hogy ismeri, csak éppen egyetlen dolgot nem tud róla: hogy mi a neve. Az emberi memória nagyon jó az arcokra emlékezésben, valamint abban, hogy emlékezzen olyan tényszerű adatokra, amelyek már korábban ismert tényekhez kapcsolódnak. A nevek azonban teljesen tetszőlegesek, amelyek nem kapcsolódnak semmi, már ismert dologhoz.

Szóval, ha legközelebb észreveszi, hogy nem tudja, mi a neve annak, aki éppen az előbb mutatkozott be önnek, ne szégyenkezzen, és nyugodtan kérdezzen rá újra.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez