Nevetséges vádemelés Rick Perry ellen

A texasi kormányzó ellen hatalommal való visszaélés vádjával indított eljárást egy vádesküdtszék, ami miatt a republikánus politikus nem várt helyről kapott támogatást. A baloldali, liberális körökből.

A baloldalról általában megvetéssel illetett texasi kormányzó a vád szerint azzal követett el bűncselekményt, hogy azzal fenyegette meg az állami korrupcióellenes hivatal vezetőjét, hogy megvétózza a szervezet költségvetését, ha nem mond le posztjáról, miután letartóztatták ittas vezetésért. Rosemary Lehmberg – egy demokrata – ellenállt, majd Perry végül beváltotta a fenyegetést, és megvétózta a hivatal költségvetését, amire végül Lehmberg benyújtotta lemondását.
Egy különleges ügyész kezdte el vizsgálni az esetet, aki úgy gondolta, hogy ez kimerítette a hatalommal való visszaélés vádját, és végül sikerült is meggyőznie egy vádesküdtszéket erről, amely két vádpontban emelt vádat a texasi kormányzó ellen. Így most Perry egy per elé néz, és 5-től 99 évig tartó börtönbüntetésre is számíthat, ha bűnösnek mondják ki az ellen felhozott vádakban.
Ez, az amerikai idő szerint pénteken este bejelentett vádemelés nagyon komolyan hangzik, azonban jogi szakértők szinte teljesen egyöntetűen azt állítják, hogy az egész ügy minimum “nagyon gyenge lábakon áll”, vagy egyenesen “nevetséges”, sőt “felháborító”. A republikánus politikusok, ahogy várható volt azonnal kiálltak a texasi kormányzó mellett, csakúgy, mint a konzervatív gondolkodók. A vádak azonban annyira meglepőek voltak, hogy még a baloldali értelmiség, és a liberális jogi szakértők is mind erősen kritizálták az eljárás megindítását – amit Perry nem is felejtett el megemlíteni a vádemelés után adott interjúiban.
Közben hétfőn az üggyel foglalkozó bíró bejelentette, hogy nem adnak ki letartóztatási parancsot a kormányzó ellen, aki közölte, hogy a vádemelés ellenére is teljesen mellszélességgel kiáll a vétós döntése mellett, amivel egy olyan tisztségviselő lemondását kényszerítette ki, aki elvesztette a közbizalmat, a lépést pedig teljesen törvényesnek tartja. Hogy mennyire bizakodik abban, hogy a törvény az ő oldalán áll, mi sem bizonyítja jobban, hogy az nem állította meg, és folytatja a kampányát a 2016-os elnökválasztásra készülve, és több, az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú államba is ellátogat az elkövetkező hetekben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez