A Kongresszusnak nem lesz ideje az Ukrán elnökre?

Elképzelhető, hogy az ostromlott Ukrajna elnökének, Petro Poroshenkonak a szeptemberi, kongresszus előtt tartandó beszéde áldozatául esik a félidős választásoknak az Egyesült Államokban.

A szenátus külügyi bizottságának tagjai sürgették John Boehnert, a Képviselőház elnökét, hogy hívja meg Poroshenkot, hogy a találkozzon a Képviselőház és a Szenátus tagjaival. Egy ilyen találkozó az egyik legnagyobb megtiszteltetés egy külföldi vezető számára, amely jelentősen erősítheti a pozícióját.

A javaslatot egyelőre vizsgálják, de a Házelnök szóvivője, Michael Steel elmondta, előfordulhat, hogy nem fogják tudni fogadni az ukrán vezetőt. Ennek oka, hogy a Házelnök valószínűleg lerövidíti a Ház félidős választások előtti ülésszakát. Michael Steel hozzátette: “Vállaltuk egy kétpárti vezetői találkozó megszervezését, és ehhez továbbra is tartjuk magunkat, de nehéz lesz ennek a lebonyolítása az idő rövidsége, és a szoros törvényhozási naptár miatt”.

A kongresszusi republikánus többség 12 jogalkotási nappal tervezett a november 4-i választásokig – de elképzelhető, hogy ez mindösszesen 8 nap lesz, hogy a kongresszusi tagoknak legyen idejük otthon a választási kampányukra. Robert Menendez szenátor: „Úgy gondoljuk, hogy ez egy rendkívül fontos találkozó mindenkinek. Meghatározó jelentősége van nemcsak Ukrajna és Oroszország szempontjából, hanem a hidegháború utáni rend stabilitása miatt is.” Bob Corker, Tennessee szenátora felhívta a figyelmet arra, hogy Poroshenkonak kiemelt szerepe van Ukrajna sorsa és a nemzetközi rend jövője szempontjából.

Poroshenko szeptember 18-án Washingtonban találkozik Barack Obama elnökkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez