Amerika a türelmes növekedés időszakában?

Nem látszik rossznak a Fitch londoni elemzőitől származó 3,1 százalékos 2015-ös növekedési prognózis, az Egyesült Államok ezen adatával szépen meghaladja a világátlagot, mely a hitelminősítő szerint 2,7 százalék. Az azonban különlegesség, hogy az USA mellett az euróövezetben, illetve Japánban is – tehát mindhárom térségben egyszerre – hasonló tendencia lehet a jellemző. Eközben Kína járja a saját útját, de valamelyest komótosabban, mint korábban: Londonban 6,8 százalékos kínai növekedést vélelmeznek.

A Fitch Ratings minap publikált negyedéves előrejelzésén kívül is olvashatók értékelések az amerikai gazdaságról. A New York-i tőzsdén az indexek nem annyira a jövőről, inkább a jelenről szóltak, mégpedig kedvezőtlenebb eredményre jutva, mint a londoni hitelminősítő. A számok tanúsága szerint a Dow Jones, illetve az S&P mutatói a harmadik egymást követő héten veszteséget jeleztek. Ezzel párhuzamosan folytatódott a dollár erősödése, rontva az amerikai cégek külföldi versenyképességét, ellentétben az olajárral, amely folytatta esését. A Dow Jones indexe 0,081 százalékkal esett, a S&P 500 közel hasonló mértékben, 0,61 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,44 százalékkal küzdötte lejjebb magát.

A Fitch-prognózis és a tőzsdei indexek alapján levont következtetés azonban egyaránt leértékelődik a Fed ülését kísérő közfigyelem mellett.  A CNBC már a hét elején egyetlen szóra figyelt: arra, hogy a „türelemre” tesz-e utalást a Fed, amikor a kamatemelés nyári terveiről tanácskozik. A hét elején úgy fogalmaztak amerikai elemzői körökben, hogy amennyiben csökkennek az inflációs várakozások – erre van is esély -, akkor a Fed könnyebben dönthet a lassabb ütemben végrehajtandó kamatemelés mellett, azaz a júniusi, sokak által várt dátum akár augusztusi, vagy szeptemberi is lehet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez