A képzett, okos nők jelentik Afrika jövőjét? (helyszíni riport)

„A győztesek nem azok, akik sosem buknak el, hanem azok, akik sosem adják fel!” Ilyen és ehhez hasonló bátorító szavak díszítik az Akilah (szuahéli nyelven a szó jelentése bölcsesség) elnevezésű civil szervezet falait. Az Akilah Institute for Women (AIW) a nők felsőfokú képzésekben való fokozott részvételét elősegítő szerveződés. Aline Kabanda-val (képünkön) az AIW ruandai képviseletének igazgatójával beszélgettünk a helyi nők és az oktatás kapcsolatáról. Bagi Judit írása.

A 2010 óta működő AIW olyan hároméves felsőfokú képzést nyújt a Ruandában és Burundiban élő fiatal nők számára, amely főként a vendéglátásra és a vállalkozás-vezetésre fókuszál. A szervezet célja, hogy az ambiciózus lányok a személyiségükhöz legjobban illő pályát válasszák (erre vonatkozóan külön pályaorientációs tanácsadást szervez az intézmény), amelyben a későbbiekben szívesen kamatoztathatják és bontakoztathatják ki tudásukat. Ha pedig a képzés sikerességére vagyunk kíváncsiak, az elhelyezkedési arányokról szóló statisztikai-adatok magukért beszélnek: az AIW-nél tanult diákok több mint 90 százaléka jut álláshoz közvetlenül a tanulmányok befejezését követően. A diáklányokat, akiknek többsége az alsóközéposztályból kerül ki, felvételi eljárás során választják ki. Ahogy Kabanda fogalmaz, legfőképpen az „I can do it!”, azaz a „Képes vagyok rá!” hozzáállást keresik a lányokban. A szervezet nem titkolt célja ugyanis, hogy az itt szerzett tudás birtokában lévő lányok a társadalmi nemek közötti egyenjogúságot, valamint a női érdekeknek az érvényesülését szem előtt tartva, munkásságukkal pozitív változást indukáljanak a ruandai társadalomban. Annak érdekében, hogy a lányok testközelből ismerhessék meg a számukra követendő példaként szolgáló nők tevékenységét, az intézmény számos vendégelőadót, köztük női politikusokat, szenátorokat, vállalkozókat, valamint kiemelkedő civil és önkéntes tevékenységet végző nőket hív meg.

akilah3

A szervezetet az interneten kívül számos fórumon, köztük rádió és tv programokban népszerűsítik, ahol nem ritkán az intézményben tanuló vagy már a munkaerőpiacon elhelyezkedett lányok számolnak be a képzés során és a munkahelyen szerzett tapasztalataikról.

A felvételt és egyben ösztöndíjat nyert lányok (az intézmény fiúk számára nem biztosít képzést) a képzés díjának mindössze tíz százalékát kötelesek megfizetni, a többit támogatásokból és adományokból fedezi az AIW. Jelenleg Ruandában 280, Burundiban pedig 150 lány tanul az intézményekben, a már végzett öregdiákok (alumni) száma pedig 95 fő. Kabanda elmondása szerint a jövőben a Kelet-afrikai Közösség többi államában is terveznek oktatási intézményeket nyitni, minden esetben igazodva a helyi sajátosságokhoz és értékrendekhez.  (Fotók, Tarrósy István)

HONDURAS-TOURISM-PARACHUTING

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez