„Ukrajna egy talpalatnyit sem hajlandó átadni saját földjéből Oroszországnak”

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő a Tarasz Sevcsenko születésének 200. évfordulójára összegyűlt tömeg előtt beszélt Kijevben. Szevasztopolban ugyanakkor a megemlékezés verekedésbe fulladt.

A kormányfő leszögezte: “Ez a mi földünk, egy talpalatnyi sem fogunk átengedni belőle. Jobb, ha tudja ezt Oroszország és annak elnöke”. “Mindent megteszünk, hogy politikai és diplomáciai eszközökkel rendezzük a (krími) válságot” – mondta. Emlékeztetett: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia garanciát vállalt Ukrajna területi épségéért, amikor 1994-ben ez a szovjet utódállam lemondott atomarzenáljáról. Kifejezte meggyőződését, hogy e két ország minden tőle telhetőt meg fog tenni Ukrajna függetlenségének megőrzéséért. “A független Ukrajna történelmének egyik legnagyobb kihívása előtt állunk” – mondta a kormányfő.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök beszédében idézte az ukrán nemzeti kultúra nagyságaként tisztelt Tarasz Sevcsenko ukrán költőt és prózaírót, aki másfél évszázada így fogalmazott: „Harcoljatok – ha harcoltok, Isten is megsegít benneteket!”

Az évforduló alkalmából több ezer ember gyűlt össze Kijevben Sevcsenko szobránál, ahol elénekelték nemzeti himnuszukat, majd egyperces néma csenddel adóztak a kijevi februári tüntetésekben életüket vesztők emlékének. Az AFP szerint egyébként ugyanezen a napon Donyeckben Moszkva-barát tüntetők is egyperces néma csenddel emlékeztek meg a kijevi tüntetésekben meghalt – Viktor Janukovics volt elnök védelmét ellátni hivatott – rendfenntartókról.

A Sevcsenko-évfordulóra Szevasztopolban utcára vonult mintegy kétszáz ukrán tüntető megemlékezését megzavarta mintegy száz Moszkva-barát aktivista, aki gumibotokkal felfegyverkezve megtámadta az ünneplők védelmére kirendelt rendfenntartó erőket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez