Ukrán vezetőkkel tárgyalnak az Európa Tanács elöljárói

Az új ukrán vezetés tagjaival tárgyal a jogállamisággal, valamint az emberi- és kisebbségi jogok védelmével kapcsolatos kérdésekről Thorbjörn Jagland, az Európa Tanács (ET) főtitkára és a szervezet elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere, Sebastian Kurz hétfőn Kijevben.

Az ET képviselői a nap folyamán találkoznak Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfővel, Arszenyij Jacenyuk ügyvezető kormányfővel, Andrij Descsicja külügyminiszterrel és Pavlo Petrenko igazságügyi miniszterrel, akikkel egyebek mellett a kijevi tüntetések során történt emberi jogsértések kivizsgálásáról is egyeztetnek.

Jagland és Kurz már tárgyalt Petro Porosenko gazdasági miniszterrel. Porosenko – aki a Rochen csokoládégyár és az ellenzéki Ötös tévécsatorna tulajdonosa – évek óta a most hatalomra került politikai erők egyik legfőbb anyagi támogatója, és a május 25-ére kiírt elnökválasztás egyik lehetséges jelöltje.

Kurz vasárnap találkozott Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsekkel, az ukrán görög katolikus egyház vezetőjével, aki attól tartott, hogy a krími feszültség további kiéleződése a harmadik világháború kitörésével fenyeget, és a kubai rakétaválsághoz hasonlította a helyzetet. Egyúttal hangoztatta, hogy el kell kerülni az erőszakot, illetve Ukrajna szétesését.

Az osztrák külügyminiszter Valentin Nalivajcsenkóval, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) új vezetőjével is tárgyalt, aki élesen elítélte a krími népszavazás tervét, egyúttal pedig leszögezte, hogy a májusi ukrán elnökválasztás az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) erre vonatkozói szabványai szerint fog lezajlani. Azt ígérte továbbá, hogy az SZBU azon tagjai, akik felelősek a kijevi tüntetéseken történt vérontásért, bíróságon fognak felelni tetteikért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez