Tojással megdobálták Klicskot

Hétfőn Harkivban tojással és petárdákkal megdobálták az ideiglenes Ukrán kormányt támogató Vitalij Klicskot. Az elmúlt napokban több tüntetést is tartottak Ukrajnában.

Miközben a világpolitika szereplői telefonon, vagy éppen személyesen egyeztetnek, vagy éppen nem egyeztetnek egymással az Ukrajnában kialakult helyzetről, maga a főszereplő sem igazán tudja, mit is akar. Több szempont is egymásnak feszül az ukrán belpolitikában. A továbbiakban hogyan hatnak egymásra majd ezek az erők, nem nagyon lehet megjósolni.
Tegnap Harkivba érkezett Vitalij Klicsko, ahol tojással és petárdákkal dobálták meg. Az egykori sportoló, jelenleg az Ütés (Udar) párt elnökére fél órát vártak a Majdan támogatói. Klicsko azért késett, mert a jelenlegi ukrán kormány ellenzői elzárták annak a sajtótájékoztatónak a kijáratát, amelyről a térre igyekezett. A tribünről arra buzdította a hallgatóságot, hogy higgyen az ország új vezetésében, higgyen önmagában. Beszédét „Szégyen!”, „Stop, fasizmus!” és „Húzz el Harkivból!” bekiabálásokkal zavarták meg, majd hirtelen hátulról almákkal és tojással dobálták meg, a zápor ellen testőrei esernyővel védekeztek. Az Unian hírügynökség beszámolója szerint körülbelül százan lehettek az ellentüntetők, akik az autóba beszálló Klicsko felé petárdákat is dobtak. Az incidensben senki sem sérült meg.
Nem ez volt az első konfliktus az ország második legnagyobb városában. Március 8-án fegyveresek lövöldöztek a békés demonstráción, ahol két embert meg is sebesítettek. Az ország déli, keleti részén más városokban is tartottak tüntetéseket, például Donyeckben, Luganszkban és Odesszában. Az ellentüntetők többek között a jelenlegi kormány feloszlatását, a Vámunióba való belépést és az orosz nyelv államivá nyilvánítását követelték.
Eközben az ukrán átmeneti kormány folyamatosan dolgozik. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult segítségért a Krím-félsziget ügyében. A Világbank pedig közölte, hogy felkérést kapott Ukrajna megsegítésére. A Szervezet még az idén 3 milliárd dollárt adna az országnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez