Hollande egyeztetett Putyinnal

Francois Hollande francia államfő szerdán telefonon arra figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy a Krím Oroszországhoz való csatlakozását “elfogadhatatlan annektálásnak” tartaná.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Hollande azt kérte orosz kollegájától, hogy “tegyen meg mindent annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a Krím Oroszországhoz való csatlakozása, amely a nemzetközi közösség számára elfogadhatatlan annektálás lenne”. A francia elnök hangsúlyozta: “még elkerülhető egy felesleges és veszélyes feszültségfokozás” – olvasható a kommünikében.

A Krím félszigetnek az Oroszországhoz való csatlakozásáról vasárnapra tervezett népszavazásnak, “amelynek az előkészületei a teljes homályban folynak”, a francia elnök szerint “nincsen semmilyen törvényes alapja”.

Hollande ismételten emlékeztette Putyint a “válságrendezés paramétereire”, amelyek Ukrajna területi épségének és szuverenitásának tiszteletben tartása, a Krímbe a válság kezdete óta küldött orosz csapatok kivonása, a május 25-re kiírt elnökválasztás megtartása az Ukrajnában jelenleg folyó politikai átmenet sikeressége érdekében, majd egy új alkotmány elfogadása, amely garantálja az orosz ajkú közösség jogainak teljes tiszteletben tartását és valós decentralizációt ír elő valamennyi ukrán régió érdekében.

A francia elnöki közleményt megelőzően a világ hét legfejlettebb ipari államának (G7) vezetői és az Európai Bizottság (EB) elnöke közös nyilatkozatban szólították fel Oroszországot, hogy ne támogassa tovább a Krímben tartandó népszavazást, amelynek eredményét nem fogják elismerni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez