Új ejtőernyőket kap az orosz hadsereg

Az orosz hadsereget hamarosan újfajta ejtőernyőkkel szerelik fel. Ezzel az ejtőernyővel mindössze 50 méter magasságból is biztonságosan lehet ugrani.

A próbatelepen a tesztelésnél szokatlanul kevesen vannak. Azt hihetnénk, hogy számos ejtőernyős van jelen, miközben csak egyetlen ember megy föld a repülőgépre. Vlagyimir Nyesztyerov a neve, és 13 ezer ugrás van mögötte. Ebből négyezer kísérleti jellegű volt. Most a D-10P nevű –még csak egyetlen példányban létező – ejtőernyővel hajt végre tesztelést.

Általában percek telnek el az ugrásig. Itt azonban, amint a gép megfordult, szinte azonnal megjelenik az ejtőernyő kupolája. Az ugrás magassága mindössze 150 méter.

De ezzel az ejtőernyővel jóval kisebb magasságból is lehet ugrani. A 150 méter a legújabb típusoknál is a minimum. Azok, akik mozdulatlan objektumokról ugranak, az 50 méter túlságosan kis magasság. De nem is nekik szól az új D-10P, hanem a katonáéknak és a mentési szakembereknek. Ha ilyen kis magasságról sikerül leugrani, az ellenfél egyszerűen nem tud reagálni. A mentési szakemberek pedig az elemi csapás közvetlen közelébe juthatnak. Az új ejtőernyő szerkezete nem bonyolult – mondja Vlagyimir Nyesztyerov tesztelő ejtőernyős.

A kioldó kötélhez erősítjük a karabinert. Amikor az ejtőernyős ugrik, a kupola megszabadul a huzattól.

Korábban az ugrás során elsőként egy kis stabilizációs ejtőernyő nyílt ki. Most ez nincs. Egyszerűnek tűnik megoldás, de csak első pillantásra. Hiszen a nyitóernyő nélkül meglehetősen nehéz az ugrónak elfoglalni a megfelelő helyzetet, és a kupolára rátekeredhet az ejtőernyőzsinór. Ezért teljesen új módszert dolgoztak ki az orosz mérnökök. A D-10P mellett megjelent a D-12, ahol a kupola falevél alakú – mondja Mihail Kuzjuk, a Rosztechnológia korporác repülési berendezések holdingjának vezérigazgatója.

A D-10 140 kilogrammra van kiszámítva. A deszantolásnál ez tehát a maximális súly. A D-12 esetében már 160 kilogramm a súlyhatár. Ennél az ejtőernyőnél csökkentett a sebesség. A D-10 esetében másodpercenként 5 méter, míg a D-12-nél 4,5 méter. Ez lehetővé teszi a vízszintes elmozdulást, és gyorsabban megvalósíthatóvá a fordulatot.

Mindez a kupola szokatlan formájának és anyagának köszönhető. Az új ejtőernyők tesztelése két év múlva fejeződik be. Ezt követően kapják meg a csapatok az új felszerelést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez