A tigrisek elégedettek Oroszországgal

A tigrisek száma a Habarovszki terület nemzeti parkjában 10 egyed. Ez kb. háromszor több, mint három évvel ezelőtt volt, amikor megkezdték az Északi Tigris projekt megvalósítását – jelenti a Természetvédelmi Világalap (WWF) orosz részlege.

A munka eredményeiből kiindulva, elhatározták, hogy a projekt tovább fog élni. Korábban az orosz kormány jóváhagyta a „Ritka és veszélyeztetett állatfajok, növények és gombák megőrzésének stratégiáját Oroszországban”, amely 2030-ig szól.

Az amuri tigrisek számának növekedése a Habarovszki Nemzeti Park nagy sikere. E területen a nagymacskák legészakibb csoportja tenyészik. Egészen a közelmúltig számuk nem több, mint 20 egyed volt. A cél az, hogy 2020-ig számuk legalább kétszeresére növekedjen. Bizonyos sikerek már megvannak – mondja Sztyepan Kirillin az Anyujszkij Nemzeti Park igazgatóhelyettese:

Vannak olyan kísérleti telepeink, ahol évente folyik az ellenőrzés. A kísérleti telep területe mintegy 210 ezer hektár. Tevékenységünk első évében három tigris került nyilvántartásba. Most már számuk tíz egyed. Valóban észrevehető az állomány növekedése. Elsősorban azért, mert jelenleg a terület nagy részét védelem alatt van, nem látogatható egész évben. Így tehát létrehoztunk egy nyugalmi területet.

Az Északi Tigris projekt sikeres lett, mert komplex módon oldjuk meg a ritka állatfajok megőrzésének és helyreállításának a problémáját. Az Orosz Vörös Könyvben jelenleg 413 állatfaj szerepel, emellett az ország több mint 70 szubjektumának saját regionális Vörös Könyve van. Több állatfaj vonatkozásában külön védelmi programokat dolgoztak ki.

Ennek köszönhetően ma Oroszországban vannak olyan eredmények, amelyekre büszkék lehetünk – mondja Natalija Dronova ökológus: Nagyon sikeres volt a bölény projekt. Oroszországban egyáltalán nem volt bölény populáció. Tenyésztelepből hoztuk vissza őket a természetbe. Oroszország európai részén és a Kaukázusban állítottuk vissza a vadon élő populációkat. Most összesen mintegy 450 bölény él nálunk a vadon.

A fent említett oroszországi „Ritka és veszélyeztetett állatfajok, növények és gombák megőrzésének stratégiája” 2030-ig szól. Nemcsak tenyésztelepekről és nemzeti parkokról van itt szó. Komoly figyelmet fordítanak benne olyan intézkedéseknek, amelyeknek köszönhetően az ország területén található növények és állatok nem mennek át a ritka és veszélyeztetett fajok kategóriájába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez