Krím-félsziget – jelen állás szerint

Éjjel meghozta döntését a Krím-félsziget: Oroszországhoz szeretne csatlakozni. Rengeteg kérdés merül fel a hír hallatán, bár mindegyik ugyanarra kíváncsi: hogyan tovább? Találgatások, jóslások, ítéletek helyett mi csak összefoglaljuk az eddigieket.

Miután tavaly novemberben egyértelműen kiderült, hogy Ukrajna nem csatlakozik az Európai Unióhoz lassan, de elszabadultak az indulatok. Ukrajnában két főirányzat rajzolódott ki: a nyugati és a nacionalista. Kettejük vitái újabb és újabb problémákat dobott a felszínre, ezek közül az egyik: mi legyen a Krím-félszigettel? A két nagy véleményen kívül a külpolitikai szereplők is állást foglaltak. Miközben ők hivatkoztak Kissingerre, Brzesinkire, a történelemre, a stratégiára, maga a Krími Autonóm Köztársaság is lépett: március 16-ra referendumot írt ki, mondván önállóan szeretne dönteni.

Az ezt követő röpke egy hét alatt megint csak két markáns nézet formálódott: a jobboldali Pravij Szektor növekvő szorításából szeretne szabadulni,

fasisztazászló

vagy inkább a gaz orosz medve által lett megfélemlítve a Krím.

ukránszemszög

A külpolitika pedig visszafogottan, de forrongani kezdett. Mindenki tárgyalt vagy személyesen, vagy telefonon egymással. Szóba kerültek lépések, szankciók, Oroszország kizárása a G8 csoportból.

Г7

Akárhogy is történt, éjjel döntött a Krím-félsziget, elsöprő többséggel (83,1 százalékos részvételi arány mellett 96,77 százalék szavazott igennel) Oroszország mellett tette le voksát.

adöntésgennagyijguljaevkommerszant

Hogy most mi lesz? Az Eurasia Group globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői egy hónapot adnak Moszkvának, az ukrán Unian.net két hetet, hogy véghezvigye a csatlakozást. A felszínt nézve erősen igazuk lehet. Oroszország egyik vezető napilapja,a Kommerszant mai számában a következőkről értekezik: milyen lehetőségeik vannak a krímieknek az orosz nyugdíjrendszerben, rendben elindul a turista szezon a félszigeten, a Krímnek új atomreaktorra és gázvezetékre van szüksége Oroszországból, stb. Ezzel egy időben, a leginkább független, Nyezaviszimaja Gazeta ugyanakkor nem zárja ki az erőszakos akciók lehetőségét a félszigeten és beszámol a lehetséges nyugati szankciókról, illetve Oroszország izolálásáról: Európa alternatív gáz lehetőségeket keres, valamint a Szocsiba tervezett G8 találkozó helyett, Londonban gyűlhetnek össze a G7-ek.

103774866-sanctions-on-russiaallvoicescom

A RIA Novsoztyi pedig sorra hozza a referendumot el nem ismerő híreket, beállt már a sorba: Japán, Kanada, Grúzia, Nagy-Britannia, stb. Az ukrán sajtó pedig a szavazással kapcsolatos törvénytelenségekről, a hadügyi törvény ma napirendre kerülő változtatásairól, utcai megmozdulásokról, stb. ír. Ez van 2014. március 17. reggelén. Mi lesz ezután? Figyeljük, elmeséljük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez