Támadás egy ukrán támaszpont ellen

Oroszbarát erők betörtek egy légitámaszpontra a Krím félszigeten. Korábban Moszkva szabad elvonulást engedélyezett az orosz védelmi tárca a krími ukrán haderő egy deszantos alakulatának pénteken, fegyvereiket azonban nem vihetik.

Oroszbarát erők, mintegy kétszáz ember behatolt egy légitámaszpontra a Krím félsziget nyugati részén fekvő Novofedorivkában – közölte az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója.

Miután betörtek a támaszpontra, a támadók bezúzták az ablakokat, miközben azt skandálták, hogy “Oroszország! Oroszország!”. A bázison szolgálatot teljesítő ukrán katonák elbarikádozták magukat egy épület belsejében és a tetőről füstgránátokat dobtak a betolakodók felé. A behatolók az ukrán nemzeti zászló helyére az orosz haditengerészet fehér-kék lobogóját vonják fel.

A hírügynökségi beszámolók szerint Moszkva nem akadályozta meg egy deszantos dandár 61 katonájának – van szó, akik kinyilvánították, hogy az ukrán hadseregben akarják folytatni a szolgálatukat -szabad távozását. Az oroszbarát krími vezetés annyi feltételt szabott távozásukhoz, hogy hátra kell hagyniuk felszereléseiket. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasítása szerint – amelyet nem sokkal az után adott ki, hogy Moszkvában befejeződött az eddig Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félsziget annektálásának jogi folyamata – a 61 ukrán deszantos saját járműveivel hagyhatja el a Krímet, az orosz katonai rendőrség kíséretében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez