“Drog hatására kezdődött a tüntetés a Majdanon”

Oroszország vezető drog-ellenes rendőrtisztje szerint a bő egy éve kezdődött kijevi tüntetéseket “bedrogozott és agymosott” fiatalok kezdték el.

Ukrajna egyika azon országoknak, melyek lehetővé teszik a heroin-függőknek az olyan ópium tartalmú fájdalomcsillapítók használatát, mint például a metadon. Ezzel a leszokás során érzett fájdalmat lehet csökkenteni és az alacsonyabb ópium-tartalom pedig a fokozatos leszokás hatékony eszköze lehet. A módszert közel ötven országban alkalmazzák, de rengeteg az ellenzője. Sokak szerint ugyanis a kábítószerfüggők állami támogatással juthatnak droghoz. Oroszország az egyik legfőbb ellenzője az ENSZ által támogatott módszernek.

Viktor Ivanov, az oroszországi Szövetségi Kábítószer-ellenőrzési Szolgálat vezetője szerint a teljes körű rehabilitáció helyett alkalmazott módszer vezetett Ukrajnában a majdani események elindulásához, közvetetten pedig a mára kialakult háborús viszonyokhoz is- írja a The Moscow Times.

Ivanov a háttérben szektákat vél felfedezni, akiknek hatalmas profitot jelent az ópiumot tartalmazó gyógyszerek forgalma, az Interfaxnak adott interjúban azonban egy ilyen szektát sem nevezett meg. A kábítószerfüggőkről viszont azt mondta, hogy “ágyútölteléknek használták fel őket a Majdanon és most Kelet-Ukrajnában.”

A Krím-félsziget annektálása után betiltották a vitatott módszer alkalmazását és a Szabad Európa Rádió adatai szerint a nyolcszáz kezelt betegből két hónap alatt húszan haltak meg. Oroszország többi részén is katasztrofális a helyzet, ugyanis Ivanov intézetének adatai szerint is mintegy 8,5 millió kábítószert használó ember él az országban és évente mintegy 100 ezer áldozatot szed a függőség.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez