Szex bojkott az oroszok ellen

„Ne add oda orosznak” feliratú pólót hordanak azok az ukrán nők, akik szex embargóval tiltakoznak a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása ellen.

Nem a mostani ukrán volna az első szex tiltakozás a történelemben. Már az ókori görög irodalomból ismerjük a módszert. Arisztophanész Lüszisztraté című komédiájában a szerelem megvonásával sikerül a nőknek békére kényszeríteni a háborúskodó férfiakat. Azóta éltek ezzel már Kolumbiában, Libériában és az ukrán FEMEN aktivistái 2010-ben.
Az orosz ellenes tiltakozás jelképe két egymással szembeállított, a női nemi szervre utaló tenyér, alatta a felirat: „Ne add oda orosznak”. A kampány az orosz termékeket bojkottáló törekvés része, amely a Krím elcsatolása ellen tiltakozik. A jelmondat ukrán gyökerekre nyúlik vissza. A híres ukrán költő, Tarasz Sevcsenko hasonló szlogennel fordult a XIX. századi hajadonokhoz: „legyél szerelmes, de ne az oroszokba”.
A mozgalom azután kapott nagyobb figyelmet, hogy az egyik legjelentősebb orosz ellenzéki vezető képére montírozták a jelképes pólót. Valeria Novodvorszkaja telt idomain különösen ironikusnak hatott a szex bojkottra való felszólítás.

Rajta kívül az ukrán média két felkapott szerepelője Katyerina Venzsik és Irina Rubisz trikós képei szintén terjedni kezdtek az interneten.

sexbojkottnok

Egyelőre nem tudni, törvényes, szervezett ellenállásról van-e szó, vagy csak az internetes szóbeszéd miatt terjed a hír. Mindenesetre a kampány március 19-én regisztrált Facebook oldalának még csak 466 követője van, ahol leginkább a póló megszerzéséről értekeznek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez