Lemondott az örmény miniszterelnök

Benyújtotta lemondását Tigran Szargszján, Örményország miniszterelnöke – közölte csütörtökön Eduard Sarmazanov, a parlament alelnöke.

“Lemondólevelét már egy hónappal korábban benyújtotta, az államfő azonban a vámuniós csatlakozási folyamat miatt eddig elutasította azt” – mondta Sarmazanov, aki utalt az orosz-fehérorosz-kazah vámunióra. A csatlakozási menetrendet tavaly decemberben írta alá Moszkva és Jereván.

Szargszján 2008 óta miniszterelnök. Twitter-oldalán közölte, hogy a leköszönéséről szóló döntése “átgondolt és végleges”.

A kormányfő lemondását az örmény alkotmánybíróság vizsgálata is hátráltatta, amelyet a sokat bírált nyugdíjreform miatt indítottak. A nyugdíjakról szóló új szabályozás januárban lépett hatályba Örményországban, és arra kötelezi az 1974 után születetteket, hogy fizetésük öt százalékát magánynyugdíj-pénztárakba utalják át.

Többször is több ezren vonultak utcára a kormány döntése miatt, amelyről az örmény társadalom többsége azt gondolja, hogy csupán “pénzt akarnak kicsikarni” tőlük.

A kaukázusi ország gazdasági szempontból elszigetelt, mivel Törökország és Azerbajdzsán felé politikai okokból lezárta határait, emellett sok a munkanélküli.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez