Vámmentes az orosz gyémánt?

Forrás: news.amMoszkva egy kis segítséggel szeretné Örményország híres gyémántiparát.

A Szövetségi Tanács döntése alapján jelentősen csökkenti Oroszország a szénhidrátokra és gyémántokra kiszabott vám mértékét, melyeket Örményországba szállítanak. Az eurasianet.org beszámolója szerint a megállapodást még tavaly írták alá és most lépett életbe.

Örményország volt a szovjet időszakban az első számú gyémántgyártó tagállam, azonban a rendszerváltás óta jelentősen visszaesett a termelés. Szakértők a döntéstől közel 15 százalékos növekedést remélnek, a tavaly közel 95 ezer karátnyi gyémánthoz képest.

Moszkva az ország első számú szénhidrát- és gyémántforrása, a megállapodás viszont tiltja, hogy a termékeket újra exportálja Jereván, a már feldolgozott gyémánt persze eladásra kerülhet. Az importált mennyiség is csak a szükséges kereten belüli lehet.

Az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz való jövőbeli csatlakozással Örményország számos területen rosszul jár, Oroszország a károkat enyhítendő ment bele az új egyezménybe. A két ország egyébként régi szövetséges, annyira, hogy Örményország hajlandó újragondolni a WTO-val folytatott együttműködését az Eurázsiai Gazdasági Unió javára.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez