Forradalom Grúziában

Partizánakciók zajlanak Tbiliszi centrumában. Azonban nem fegyveres konfliktusról van szó, hanem aktivisták követelnek több zöld terültet.

Megelégelték a grúz főváros lakosai, hogy az újabb és újabb építkezések miatt rohamosan fogy a zöldterület. A szovjet időkben egy főre 13-15 négyzetméter zöldterületnek, ma pedig, az Egészségügyi Világszervezet normái szerint 9 négyzetméternek kell jutnia. Sajnos, jelenleg ennél sokkal kevesebbet nyújt lakosainak Tbiliszi. Az adatokat az aktivisták és a város vezetése egyaránt aggasztónak tartja. Az adminisztráció egyelőre nem, a zöldek viszont lépéseket tettek az ügyben.
Tavaly július óta körülbelül 300 fát ültettek a városban. Ám, úgy tűnik, az igazi harc csak most kezdődik. A Vake negyedben 20 millió dolláros luxus szálloda építésébe kezdett a grúz-kazah Tiflis Development Company. Az építési területet januárban megszállták az aktivisták. A zöldeket Nata Peradze vezeti, aki egykor a városrendezési osztályon dolgozott és látva a helyzet romlását úgy döntött, kezébe veszi az irányítást.
A városvezetés nem kevésbé érdekelt a zöldterületek növelésében. Georgij Korkasvili, az Ökológiai és parkosítási osztály vezetője elmondta, mivel az építési terület a park határán található, semmilyen jogi alapja nincs az építkezés felfüggesztésének. A grúz médiában Jeanne d’Arc-nak nevezett Peradze bírósághoz fordult, hogy bebizonyítsák, a terület a parkhoz tartozik. Az aktivisták a városvezetést okolják a zöld területek rohamos csökkenéséért. Véleményük szerint szisztematikusan a társadalmi érdekek elé helyezik az üzletieket. Peradze a stratégia és az átfogó terv hiányát is hangsúlyozza.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez