Annyit tud az Eurovízióról, hogy még doktorija is van belőle

dreurPeter Jones mindent tud az Eurovíziós dalfesztiválról, amit csak lehet – sőt meglepő kutatásokat végzett a showról és a posztszovjet országok kapcsolatáról.

A brit úriember 1993 májusában, kilencévesen nézte végig az akkori fesztivált és vált egy életre a rendezvény szerelmesévé. “Emlékszem olyan izgatottan üvöltöztem, hogy édesapám azt hitte, hogy focimeccset nézek… Azt hiszem csalódást okoztam neki.” – mesélte el első élményeit a Szabad Európa Rádiónak. Hét évvel később vett részt először nézőként a versenyen, mára pedig a média egyes köreiben csak úgy ismerik, hogy “Dr. Eurovízió”. Ugyanis rajongásának a kutatásaival adott egy kisebb tudományos oldalt is.

Először a 2004-es ukrajnai narancsos forradalom kapcsán merültek fel benne kérdések, ugyanis ebben az évben ukrán indulók győztek – meglehetősen komoly hatással a nemzeti büszkeségre. Kelet-Európa szakértőként a politikai átmenetet és a fesztivál erre gyakorolt hatását vizsgálta, 2011-ben pedig doktori disszertációjában külön tekintettel írt az ukrán valamint észt siker és országimázs, nemzetépítés kapcsolatáról. Előadásokat is tartott mind Nyugat-, mind Kelet-Európában a témáról és meglepődve vette észre, hogy utóbbi országokban nem nevetnek az elrejtett poénjain, hanem roppantul komolyan veszik az Eurovízió témáját.

Dr. Eurovízió saját blogot vezet, twitter oldalon osztja meg észrevételeit és természetesen az idei rendezvény előadásait is kielemezte. Jordan, aki a Cardiff-i Egyetem tanára is az utóbbi években a posztszovjet országokban (Lettország, Észtország, Oroszország, Azerbajdzsán) megrendezett fesztiválokra is ellátogatott. Megállapította, mennyire fontos eszköz ez az államok számára a nemzetközi elfogadtatáshoz – főleg az azerieknél, ahol kirívóan nagy volt a politikai töltete az eseménynek. A Szabad Európa Rádió szerint itt komoly emberi jogi sértések történtek a verseny előtti kiválasztás során.

Jordan tagja az Eurovision Research Network hálózatnak is, melyben kutatótársaival a társadalmi nem elmélettől kezdve a rajongók szociális tevékenységéig számos témát vizsgálnak – természetesen a fesztivál vonatkozásában.

Dr. Eurovízió viszont úgy véli, az emberek elfelejtik, hogy maga az esemény egy kicsit a szombat esti bulizást is szolgálja.

Kapcsolódó cikkek:

Nem menekül az ukrán válság sem az Eurovízió szakállas dívája elől

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez