Hogyan hat Grúzia uniós csatlakozása Tbiliszi és Moszkva viszonyára?

Június 27-én kész aláírni az Európai Unió a Grúzia csatlakozásáról szóló egyezményt. Szakértők szerint ez akár pozitívan is hathat az orosz-grúz kapcsolatokra.

Történelmi eseményként értékeli Tbiliszi, hogy jövő hónapban Iraklij Garibasvili miniszterelnök aláírja Grúzia uniós csatlakozását Brüsszelben. Erről szerdán egyezett meg ő és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

A szerdai bejelentés és a grúz intézményeknek folyósított 30 millió eurós brüsszeli támogatás ellenére a grúzokat a vízummentesség érdekli a legjobban, ami viszont, Garibasvili szerint még sokat várat magára. Ezenkívül kiemelte, a felek közeledésében nem kis jelentőséggel bír Grúzia szerepvállalása Afganisztánban és a Közép Afrikai Köztársaságban. Grúzia nemcsak igényli, de jelentős szerepet vállal is a biztonság megteremtésében és növelésében.

Maga részéről Herman Van Rompuy elmondta, az aláírás nem végső célja a grúz-uniós dialógusnak. Sőt szerinte ezzel a közös európai jövő perspektíváját nyitják meg, valamint hangsúlyozta, az uniós közeledés nem geopolitikai hanem, érték választás. Grúzia ezt többek között a szexuális kisebbségeket védő törvényelfogadásával is bizonyította. Ugyanakkor a területi egység tiszteletben tartására is kitért, mondván békés eszközök szükségesek a konfliktus megoldására.

Mit gondol minderről Moszkva, akivel 2008 óta gyakorlatilag semmilyen kapcsolata nincs Tbiliszinek? A Kaukázussal foglalkozó Szergej Markedonov, múlt heti budapesti előadásán elmondta, Moszkva nem akadályozza Grúzia nyugati orientációját. Ezt az áprilisi, Prágában tartott kétoldalú találkozón is megerősítette az orosz fél.

A Rosszijszkaja Gazeta ma reggeli cikke ugyanerről kérdezte Zurab Abasidzét, a grúz miniszterelnök orosz ügyekkel foglalkozó speciális helyettesét. Megerősítette Markedonov véleményét, mondván egyértelmű jeleket kaptak, hogy Moszkva nyugodtan viszonyul a közelgő aláíráshoz. Sőt annak az orosz gazdaságra tett pozitív hatásaira figyelmeztetett. Az EU-s Grúzia ugyanis egyfajta hidat jelenthet Európa és Oroszország között. Ennek erősítése érdekében már meg is indult a kapcsolatfelvétel a két ország kereskedelmi-ipari kamarái között. A grúz képviselők jártak idén Oroszországban, jövőre az oroszokat várják Grúziában, sőt a két ország üzletembereinek konferenciáját is hamarosan megszervezhetik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez