Csatlakozhat Oroszországhoz a szakadár grúz terület

ankvablemondTegnap Alekszandr Ankvab bejelentette lemondását Abházia elnöki posztjáról. Szakértők szerint a hatalomváltás az orosz integrációt jelentheti.

Tegnapi üzenetében Ankvab elmagyarázta, hogy ezt a döntést a közélet képviselőivel, a választókkal és bajtársaival tartott számos konzultáció után hozta meg. Támogatói törvénytelennek tekintik az elnök eltávolítását, ellenzéke előrehozott választásokra készül.

Az egyik ellenzéki vezető, Raul Hadzsimba a Nyezaviszimaja Gazeta ma reggeli cikkében elmondta, az előrehozott választások stabilizálják Abházia helyzetét. Szuhumiban sokan egyetértenek azzal, hogy nem kis szerepet játszott a békés váltásban Putyin tanácsosa, Vlagyiszlav Szurkov. Az eddigi három elnökválasztáson már kétszer különbözött a népakarat Moszkváétól. Inal Hasig politológus szerint Szurkov a pragmatizmust választotta ezúttal, megértve, hogy Ankvab elveszítette a többség támogatását. Ugyanakkor a Kommerszant ma reggeli cikkének nyilatkozó parlamenti képviselők egyhangúlag hangsúlyozták Abházia függetlenségét.

Abházia parlamentje csütörtökön szavazott meg bizalmatlanságot Leonyid Lakerbaja miniszterelnöknek, Alekszandr Ankvabnak pedig az önkéntes lemondást ajánlotta. Szombaton a parlament augusztus 24-re soron kívüli elnökválasztást jelölt ki, az ideiglenes elnöki megbízatást pedig a parlament elnökére, Valerij Bganbára ruházta át.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez