Az ukrán válság miatt Grúzia is segítségre szorul?

grúziaA grúz fővárosban tartózkodó Laurent Fabius francia és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szolidaritásáról biztosította a tbiliszi kormányt az ukrán válsággal kapcsolatban.

Steinmeier – a grúz külügyminiszterrel, Maia Panjikidzével együtt közösen tartott sajtótájékoztatón – azt mondta, Grúzia június végéig aláírhatja a társulási megállapodást az EU-val. “Ez fontos mérföldkő a grúz-európai kapcsolatokban” – jelentette ki. Arról nem akart jóslatokba bocsátkozni, hogy a volt szovjet tagköztársaság mikor nyerhetne tagságot a NATO-ban vagy az EU-ban.

A francia külügyminiszter bejelentette, hogy Francois Hollande francia elnök “néhány napon belül” Grúziába látogat a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése céljával.

Laurent Fabius elmondta, hogy Franciaország minden téren – a gazdaságban, a politikában, illetve az oktatásban – mélyíteni akarja kapcsolatait Grúziával, és az elnöki látogatás ehhez bizonyosan hozzá fog járulni.

Diplomáciai források szerint Hollande május 11. körül utazhat Grúziába, és a vizit során a tervek szerint a szomszédos Örményországba is ellátogat.

Fabius a sajtótájékoztatón további szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen, ha Moszkva újabb lépéseket tesz Ukrajnával kapcsolatban. A francia külügyminiszter orosz kollégája, Szergej Lavrov kijelentésére reagált, aki egy tv-interjúban úgy fogalmazott, hogy ha az orosz érdekeket közvetlen támadás éri, ahogy az 2008-ban a grúziai szakadár Dél-Oszétiában történt, akkor Moszkva “nem lát más megoldást, mint hogy arra a nemzetközi joggal összhangban reagáljon”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez