Herkulesi feladatok várnak az új elnökre?

hadzsimbaMindössze 559 szavazatnyi többséggel választották meg elnöknek az ellenzéki Raul Hadzsimbát a gyakorlatilag senki által el nem ismert Abháziában.

A Grúziából kivált, vitatott státuszú terület 130 ezer választópolgára az eddigi államfőt, Alekszandr Ankvabot váltotta le, miközben a kváziállam grúz nemzetiségű lakosai bojkottálták a választást – tudósít a Szabad Európa Rádió (RFE).

Az új elnök emberei folyamatosan hívták fel a figyelmet a szabálytalanságokra, azonban a négy jelölt egyike sem nyújtott be hivatalosan panaszt a választási bizottsághoz. Hadzsimba győzelme azonban nem nevezhető elsöprő sikernek, ugyanis negyedik alkalommal indulva csupán 559 szavazattal kapott többet, mint a leváltott Ankvab. Ezzel az alacsony különbséggel nehéz időszak elé néz, ugyanis politikai ellenlábasai könnyen összefoghatnak ellene.

Egy augusztus 25-i sajtókonferencián Hadzsimba a társadalom egyesítését és az elnöki jogkörök gyengítését ígérte a parlament javára. Az Izvesztyijában megjelent hír szerint pedig az országgyűlésnek lehetősége lesz a miniszterelnök, bármely miniszter és a főügyész menesztésére is.

Már a választás előtt a négy jelölt egyetértett abban, hogy a várható szoros eredmény miatt egy szakértői koalíciós kormányt kell majd alakítani, Hadzsimba azonban a kulcspozíciókba saját embereit szeretné ültetni.

Az új elnök ellenére Abházia külpolitikája változatlanul oroszbarát marad,  sőt az év végéig várhatóan kérni fogják felvételüket az Eurázsiai Gazdasági Unióba is. Egyértelműsítve ezzel, hogy nem kívánnak többé Grúziához tartozni.

Hadzsimba legégetőbb feladata az ország haldokló gazdaságának felélesztése lesz, ami szinte kizárólag orosz anyagi támogatásból működhet. Ezen segélyek nagy része azonban eltűnik a korrupció miatt. Ezzel párhuzamosan a közel 70 százalékos munkanélküliséget is csökkentenie kell.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez