Védelmi rendszert telepíthetnek Grúziába

A NATO fontolóra veszi azt a grúz javaslatot, hogy védelmi rendszereket telepítsen a kaukázusi ország területére – közölte csütörtökön Tbilisziben a szervezet főtitkárának dél-kaukázusi és közép-ázsiai különmegbízottja.

James Appathurai szerint a grúz védelmi miniszter, Irakli Alaszania az Egységes és szabad Európa elnevezésű washingtoni konferencián állt elő a javaslattal. A különmegbízott elmondta, a NATO főtitkárának a konferencián jelen lévő helyettese megígérte a grúz miniszternek, hogy megismerteti a tagországokat a grúz javaslattal.

“A védelmi miniszter üzenete világos és egyértelmű volt, és remélem, megvitatják a NATO-ban” – mondta Appathurai Tbilisziben, anélkül, hogy utalást tett volna az ukrán válságra. A különmegbízott megjegyezte, hogy a NATO mint szervezet nem rendelkezik védelmi rendszerekkel, de a tagállamok igen, és a NATO megszervezheti a telepítésüket, mint ahogy az történt Törökország esetében is a szíriai konfliktus idején, “és az akkor nagyon erőteljes üzenet volt”.

A különmegbízottal közös sajtóértekezletén Maia Pandzsikidze grúz külügyminiszter “a helyzetre tekintettel időszerű és érdekes ötletnek” nevezte a felvetést, amely ugyan még nem lett megvitatva, de amely “feltétlenül” megfontolást érdemel.

“A Nyugatnak valóságos dolgokkal kell előállnia – a NATO-ba belépni kívánó országoknak tagságot kell kínálnia, és védelmi rendszereket kell telepítenie a területükre” – olvasható Irakli Alaszania washingtoni felszólalásában, amelynek szövegét csütörtökön tette közzé a grúz védelmi minisztérium.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez