Lövik a hivatali negyedet: hatalomváltás Abháziában?

abhaz1Az elnök lemondását és a reformokat követel az abház ellenzék. Tegnap este ellenőrzésük alá vették a hivatali épületeket és bejelentették, hogy átveszik a köztársaság ideiglenes vezetését.

A kaukázusi köztársaság elnöke, Alekszandr Ankvab bejelentette, a vezetés mindent megtesz a rend fenntartása érdekében és, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba.

abhaz3

Abházia (Térkép: Wikipedia Commons)

Már régóta kritizálták a vezetést a korrupció és a gazdasági reformok hiánya miatt. Ezzel szemben a kormányzó oldal meg van győződve, hogy az ellenzékiek az előző kormány érdekeit képviselik. A Kommerszant ma reggeli beszámolója szerint a pár órás tüntetés alatt az ellenzékiek képviselőt küldtek az elnöki palotába, hogy Ankvabot a színházhoz hívják, ahol válaszol a kérdéseikre. Miután világossá vált, hogy kérésüket az elnök nem teljesíti, a tüntetők elindultak az elnöki palota felé. Az ottani tárgyalások elhúzódtak. Az egyik szemtanú szerint az ellenzékiek megegyeztek az elnökkel a kormány leváltásáról, amikor lőni kezdték az épületet, Ankvab a vészkijáraton menekült el. Kevéssel az épületfoglalás után lemondatták az Abház kormányt. Ezt késő este az Abház biztonsági tanács titkára megerősítette, a történteket pedig az ellenzék hatalomváltási kísérletének nevezte.

abhaz2

Alekszandr Ankvab (Kép: Wikipedia)

Alekszandr Ankvab a 2011 szeptemberében tartott választásokon szerezte meg az elnöki széket. Az abház televíziónak adott interjúban elmondta: „Sehová nem mentem. Abháziában vagyok. A Biztonsági tanács tagjaival tárgyaljuk a lehetőségeinket. Célunk, hogy ne engedjük odáig fajulni az eseményeket, ami már káros országunkra nézve.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez