Az ősmagyarhoz hasonló pogány vallást ismertek el Oroszországban

Közel húsz éve vártak vallásuk állami elismerésére Jakutföldön az új-pogány Aar Aiyy egyház hívei.

A hit őshonos volt Szibériában a 17. századig, amikor az orosz állam az ortodox hitet terjesztette el, mikor elfoglalta a területet. A mai orosz állam alkotmánya szerint egy vallásos csoport létrehozásához nincs szükség semmilyen formális követelményre, azonban hittérítői és egyéb tevékenységeit szigorú szabályok irányítják.

Egy “szervezet” regisztrációja mintegy 15 éves periódus és számos ellenőrzés, köztük a Szövetségi Biztonsági Szervezete után lehetséges. A The Moscow Times számol be arról, hogy az Aar Aiyy egyháznak április végén sikerült a nehézségek végére érniük, de hivatalosan csak a hét elején jelentették be a hírt.

Hitük szerint az univerzum három világból áll, melyet egy Alkotó teremtett és 12 segítőjével birtokolja ezeket. Sámánizmus, animizmus és részben tengrizmus is része a vallásnak, utóbbinak az ősmagyar vallás is az egyik változata volt. A majd egymilliós jakut lakosság 47 százaléka ezt a tanítást követi.

A vallás sok követője meghalt hite miatt a szovjet időszak miatt, de mivel a helyi népek tudatához szorosan kötődik, így felszámolni nem tudták. Az 1990-es évek óta reneszánszát éli több más új-pogány vallással együtt.

Sokan kritizálják nemzetközi szinten Moszkvát a vallásszabadság megsértése miatt, többek közt a krisna hívőket érte az elmúlt években negatív megkülönböztetés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez