Sosem volt ilyen könnyű a nyelvtanulás

Szuzanna Zarajszkaja szerint a nyelvtanulás olyan egyszerű, hogy azt el sem tudnánk képzelni. Ő a zenében találta meg a kulcsot a sikerhez.

Az orosz-amerikai nyelvész eddig számos angol nyelvű hírcsatornánál dolgozott, mint például a BBC, CNN, MSNBC. A The St. Petersburg Times számol be arról, hogy a most megjelent könyvében, melynek címe “A nyelv zene”, egy teljesen új megközelítést kínál a nyelvtanuláshoz. Szerinte nem a magolásról, hanem a nyelvek zeneisége, dallama az mely könnyen elsajátítható.

Jó példa erre maga Zarajszkaja, aki Szentpétervárott született, most az Egyesült Államokban él és kilenc nyelven beszél folyékonyak, köztük arabul és héberül is. “A zene használható arra, hogyan jegyezzünk meg olyan dolgokat, melyek a hagyományos módon nehezen menne […] A zene több területet stimulál az agyban, mint a nyelvtanulás. Ha egy másik nyelven hallgatsz zenét, sokkal könnyebben jegyzed meg a szövegét is a dalnak.” Sőt véleménye szerint az oktatás más területein is lehet ezt a módszert használni, de nyelvtanulásnál lehet így a legtöbbet (szavak, kiejtés, nyelvtani szabályok) elsajátítani.

Könyvében ír azokról a tévhitekről is, miszerint csak úgy lehet új nyelvet megtanulni, hogy valaki abban a környezetben nő fel, vagy ott él huzamosabb ideig. “Elég csak passzívan idegennyelvű zenét hallgatni, miközben mosogatsz, mosol.” Tagadja továbbá, hogy egyik nyelv könnyebb lenne, mint a másik. “Válassz ki egy nyelvet, amit meg akarsz tanulni és a legjobban érdekel.” – mondta Zarajszkaja, aki szerint a motiváció számít leginkább.

“Ha nyelveket tanulsz, az agyad teljesen más módon fog működni és ezt kell elsajátítani. Ehhez valamilyen elhatározás kell, például üzleti, szerelmi okok vagy csak kulturális érdeklődés. Ha kényszerből kezdünk el egy könnyűnek mondott nyelvet, az is nehéz lesz nekünk.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez