Menekültfolyosó a kelet-ukrajnai civileknek

Petro Porosenko ukrán elnök utasította kedden a kijevi kormányzatot, hogy hozzon létre biztonságos folyosót Kelet-Ukrajnában azoknak a békés lakosoknak, akik el akarják hagyni a terrorellenes művelet övezetét.

Az államfő azután hozta meg a döntést, hogy tanácskozott az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), a védelmi és a belügyi minisztérium, valamint a katasztrófavédelem vezetőivel.

Porosenko elrendelte továbbá, hogy a kormány szervezze meg az emberek szállítását, egészségügyi ellátását, valamint hozzon létre mobil állomásokat a békés lakosság ivóvízzel, élelemmel és gyógyszerekkel való ellátására. A helyi közigazgatási szerveknek és önkormányzatoknak pedig a kormányzattal együttműködve gondoskodniuk kell a műveleti övezetből érkezők elhelyezéséről.

A múlt hétvégén arról számolt be a helyi média, hogy a frissen beiktatott államfő kijelentette, ezen a héten tűzszünetet kell életbe léptetni Kelet-Ukrajnában. Ezt azután mondta, hogy ülést tartott az a három oldalú – Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló – összekötő csoport, amely az általa szombaton javasolt béketerv megvalósításának részleteit dolgozza ki.

Az új elnök rendezési tervének részletei egyelőre nem ismertek. Szombaton, államfői beiktatásakor mondott beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek sem katonákat, sem civileket.

Kijelentette, ellenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. Leszögezte viszont, hogy terroristákkal nem tárgyal. Korábbi nyilatkozataiban kijelentette, hogy a terrorellenes műveletet hatékonyabbá kell tenni, és mihamarabb be kell fejezni.

Mihajlo Koval védelmi miniszter egy hétfői nyilatkozatában azt mondta, hogy megoldásához közeledik a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus. Részletekbe nem bocsátkozva annyit mondott, hogy Porosenko elnök “reménykeltő gyakorlati intézkedéseket tesz”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez