Újabb kelet-ukrajnai vérfürdőről beszélt az orosz külügyminiszter

Az oroszbarát ukrán szakadárok támogatásának leállítására sürgette az amerikai külügyminiszter Oroszországot, amikor telefonon beszélt kedden az orosz külügyminiszterrel – közölte az amerikai tárca szóvivője.

John Kerry aggodalmát fejezte ki, amiért a szeparatisták nem tették meg a szükséges intézkedéseket azért, hogy Ukrajnában meghosszabbítsák a hétfőn lejárt tűzszünetet.

Washington azt is kéri Moszkvától, járjon közben a szakadároknál, hogy azok letegyék a fegyvert, visszaadják az ellenőrzésük alá vont határátkelőket, és engedjenek szabadon minden túszt.

Orosz részről korábban azt közölték, hogy Lavrov a beszélgetésen újabb vérfürdőre figyelmeztetett, és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellen újraindított ukrán “terrorellenes” művelet beszüntetését sürgette.

Lavrov hangsúlyozta: Petro Porosenko ukrán elnök döntése arról, hogy nem hosszabbítja meg a tűzszünetet, újabb vérfürdőhöz vezet, és beláthatatlan következményei vannak az ukrán államra nézve – olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

Oroszország tagadja, hogy segítene fegyverekkel ellátni az ukrajnai szakadárokat, pedig a nyugati országok újabb szankciókkal fenyegetik emiatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez