Harc a gulág múzeumért – sokan inkább bezárnák

Az állami támogatások lassan elapadtak a Perm-36 Gulág múzeumban, mára pedig már nincs se áram se víz a szovjet embertelenség egyik szimbólumának számító történelmi helyen.

Robert Lapitov, a Memorial jogvédő szervezet elnöke szerint felháborító az állami támogatás megszűnése. A hely azt is szimbolizálja, hogy a “hatóságok tanultak a korábban történtekből és megakadályozzák, hogy az megint megtörténjen […] Ezek után nehezen hisszük el ezt.” – nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak.

Lapitov most online petíciógyűjtésbe kezdett, és már 47 ezer aláírás gyűlt össze a múzeum fenntartásáét. Ha a szám eléri az ötvenezret, elküldik Perm kormányzójának.

A dolog hátterében ijesztő dolgok is állnak. Korábban a Kommunista Párt kampányt indított a múzeum ellen, mivel véleményük szerint a létesítmény a “fasizmust propagálja”. Ehhez több ügyvéd is támogatólag csatlakozott. A Szabad Európa Rádiót ezenkívül félelemmel tölti el a szovjet ill. birodalmi múlt újraépítése, ahogy legjobban az a Krím esetében látható. Sőt egyes vélemények szerint az orosz állam tekintélyét ássa alá a Perm-36.

Még áprilisban szűnt meg az áram- és vízszolgáltatás, májusban pedig menesztették az igazgatót.

A tábort Sztálin alatt, 1943-ban hozták létre, mint munkatábort. Halála után még sokáig működött, mint büntetőtábor és főleg politikailag megbízhatatlannak vélt embereket zártak ide. A Szovjetunió összeomlása után aktivistáknak köszönhetően jött létre a múzeum, ami mellett egy történészekből álló nemzetközi fórum is működött, igaz utóbbi csak a tavalyi évig.

Lapitov szerint a jelenlegi hatalom fél attól, hogy egy ellenzéki csoportosulás alakulhat ki az itteni orosz történészek körül és ezért szeretnék eljelentékteleníteni a létesítményt. Véleménye szerint ugyanis nem zárják be, csak arra kényszerítik, hogy egy egyszerű vidéki múzeumként működjön tovább.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez