Ez okozhatta a moszkvai metró legsúlyosabb műszaki balesetét

Egy váltókezelőt gyanúsítanak azzal, hogy az ő hanyagsága vezethetett a moszkvai metró történetének legsúlyosabb műszaki balesetéhez. Huszonkét utas meghalt és több mint 160 megsebesült. Az Arbatszko-Pokrovszkaja vonalon kedden siklott ki egy szerelvény három kocsija, és az egyik teljesen szétroncsolódott.

A baleset helyi idő szerint reggel, a csúcsforgalomban történt. A zsúfolt metrókocsikban elsősorban munkába siető emberek utaztak, amikor a szerelvény vezetője a Szlavjanszkij bulvar megálló előtt 200 méterrel hirtelen fékezett.

A lenta.ru orosz hírportál közlése szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy a gyanúsított elmulasztotta megvizsgálni a váltót, amely előzőleg javítottak. A metrószerelvények okozta rezgés miatt a váltó kioldódhatott, a síneket átállította és az alagút falának irányította a szerelvényt.

Az első kihallgatáson a kezelő elismerte, hogy nem ellenőrizte a váltó állapotát.

A szerencsétlenség elsődleges okának eddig azt tartották, hogy egy váratlan feszültségesés miatt a biztonsági rendszer hamis vészjelzést adott ki, és a szerelvény vezetője talán emiatt vészfékezett. Más feltételezések szerint a kisiklott vagonok futóműszerkezetével, a kerekek felfüggesztésével lehetett probléma.

A Pervij Kanal orosz állami televíziós csatorna jelentése szerint a keddi a moszkvai metró történetének legsúlyosabb műszaki balesete volt.

Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter kedden közölte, hogy 12 halottat a három kisiklott vagonból emeltek ki, a többiek a metró előcsarnokában, illetve a kórházban haltak bele sérüléseikbe.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerdai jelentése szerint két külföldi is van a halottak között: egy kínai és egy tádzsik állampolgár. A sebesültek között is vannak külföldiek: ukrán, moldovai, tádzsik, üzbég, illetve kirgiz állampolgárok.

A Park Pobedi és a Szlavjanszkij bulvar metrómegállók közötti szakaszról több mint 1150 embert menekítettek ki, 161-en szorultak orvosi segítségre.

Szergej Szobjanyin főpolgármester szerdára gyásznapot hirdetett Moszkvában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez