Jobb ha nem tér vissza hazájába a volt grúz elnök?

A grúz hatóságok büntetőeljárást indítottak Miheil Szaakasvili volt grúz elnök ellen – jelentette be a grúz államügyészség hétfőn Tbilisziben. Az ügyészek azután döntöttek így, hogy Szaakasvili nem jelent meg a meghallgatáson, amelyen a nyomozók kérdéseire kellett volna válaszolnia. Korábban ugyancsak távol maradt a politikai szövetségesei ellen indított bírósági tárgyalásoktól.

Szaakasvilit a 2007-es tüntetés törvénytelen szétverésével, egy tévéállomás bűnös úton való megszerzésével és egy üzletember vagyonának kisajátításával gyanúsítják.

A volt grúz elnök Facebook-bejegyzésében “politikai indíttatásúnak” minősítette az ügyet, és azt írta: nem áll szándékában “részt venni ebben a bohózatban”.

Szaakasvili volt az elnök a 2008-as grúz-orosz háború idején. A 2012-es októberi parlamenti választáson vereséget szenvedett a milliárdos Bidzina Ivanisvili későbbi kormányfő által vezetett ellenzéki szövetségtől. 2013 után külföldre távozott, miután lejárt az elnöki mandátuma.

A hatalomváltás után a Nyugat-barát Szaakasvili több tucat szövetségese ellen indítottak nyomozást korrupció és hivatali visszaélés gyanújával. Februárban öt és fél év börtönre ítélték Vano Merabisvili volt miniszterelnököt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez